Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH objavilo je Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju. Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu odobrena su četiri projekta. 
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.
Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.
L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, objavili su 4. studenoga 2019. godine natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga 2019. godine, a sve detalje možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva kulture.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40!
Svečano otvaranje Dana karijera bit će u utorak 12.11 s početkom u 9:15 sati u auli južne zgrade kada će sve prisutnima obratiti ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić. Dani karijera traju 4 dana, odnosno do petka, 15.11.

Od jutra vas u auli južne zgrade također očekuje „Sajam studentskih udruga“ u organizaciji udruge SOME - događaj koji je prošle godine bio izuzetno živahan dio našeg cijelotjednog programa. Slikajte se sa zmijom, izmjerite šećer u krvi i krvni tlak, budite najbrži u skidanju kotača formule ili samo popite kavu sa studentima. Udruge FSB-a i prijatelji vas nestrpljivo očekuju na proslavi 100. rođendana!

Dan će obilježiti i svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove i prezentaciju vizualnog identiteta FSB projekta pod nazivom „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA“ pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića. Svečano potpisivanje održat će se u Velikoj vijećnici s početkom u 10.30 sati.

U popodnevnim satima kulturno se uzdignite na otvorenju izložbe fotografija našeg alumnija Damira Fabijanića pod nazivom „Misliti unaprijed“ koja će biti otvorena sve do 12. prosinca 2019.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
11. studenog 2019.
Savez društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – Alumni UNIZG poziva Vas na predavanje pod nazivom Moja alumni priča koje će se održati u srijedu 13. studenoga 2019. u 16 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb.
 FSB100
Stanko Škec
11. studenog 2019.
U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka za 2. rok diplomskih ispita ak.god. 2019./2020.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
11. studenog 2019.
Sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i osoba iz kulture - Hrvatska/Italija

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova nudi mogućnost sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i važnih osoba iz kulture, u svrhu poticanja bilateralne suradnje na područjima od zajedničkog interesa, posebice između sveučilišta i istraživačkih centara. Više informacija nalazi se na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.  

 Karijere
Ivana Bezmalinović
18. ožujka 2019.
Projekt FSB 100 poduprle su mnogobrojne tvrtke i alumni FSB-a. Sredstva sponzora i donacija namijenjena su studentima, studentskim udrugama te za pokrivanje troškova izrade monografije FSB 100. Zahvaljujemo svim sponzorima na potpori aktivnostima Fakulteta. Pregled sponzora dostupan je na https://100.fsb.hr/hr/sponsors
 FSB100
Stanko Škec
9. studenog 2019.
Pozivamo sve studente i zainteresirane na predstavljanje tvrtki u okviru Dana karijera koje će se održati u utorak, 12.11.2019. godine s početkom u 13.00 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Predstavit će se dvije tvrtke:
1.     Navis Consult d.o.o., Deni Vlašić - projektant:  "Prezentacija tvrtke Navis Consult"
2.     TPV d.o.o. Novo mesto, Dr. Tomaž Savšek – pomoćnik direktora: "Development and production of lightweight automotive components in TPV smart factory"
 FSB100
Stanko Škec
9. studenog 2019.
Interaktivno predavanje za studente – 2019-11-14 -"Komunikacijska klinika"
Poštovane kolegice, poštovani kolege, pozivamo Vas na ciklus interaktivnih predavanja i diskusija: "Komunikacijska klinika".
Kroz predavanja i dijalog će se obuhvatiti:
- verbalna i neverbalna komunikacija (popularna psihologija);
- psihologija, komunikacija i interpersonalni odnosi (temeljni principi i njihove implikacije);
- primjenjiva teorijska i praktična znanja;
- diskusija primjera sudionika.
Mjesto i termin predavanja:
- Studentski centar Zagreb, Savska 25; Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada.
- 14.11.2019 (četvrtak), od 17:30 do 19:00 sati.
Ukoliko imate pitanje u domeni psihologije komunikacije ili bi voljeli anonimno dati primjer neke situacije o kojoj biste željeli diskutirati to možete učiniti preko: https://detaljnije.com/komunikacija/klinika/F01/
Pretplata na obavijesti o edukacijama: https://detaljnije.com/pretplata/
Predavač: mag.psych. Božidar Nikša Tarabić, PhD. Student
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. studenog 2019.
Monika Pižeta: Obrana završnog rada

U petak, 15. studenoga 2019. godine u 11 sati u Maloj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje održat će se javna obrana završnog rada Monike Pižeta, mag. ing. mech., na poslijediplomskom specijalističkom studiju pod naslovom “Procjena zamora zavarene konstrukcije hidrogeneratora“. Mentor završnog rada je prof. dr.sc. Zdenko Tonković.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
8. studenog 2019.
Prezentacija W&T USA programa/W&T Speed dating
Integral Edukacijski Programi d.o.o organiziraju 15.11.2019. veliku prezentaciju Work&Travel USA programa u suradnji s američkom ambasadom, a 16.11. W&T Speed dating, na obrazovnom sajmu koji će se održati u sklopu sajma Interliber.
Na prezentaciji W&T USA programa svi zainteresirani studenti saznat će najbitnije informacije o programu te posebnostima procesa viziranja, dok će im W&T Speed dating dočarati iskustvo bivših sudionika programa iz prve ruke. 
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. studenog 2019.
Davor Kolar: Obrana doktorskog rada

Davor Kolar, mag.ing.mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Model rane procjene kvarova rotacijske opreme primjenom dubokog strojnog učenja“ dana 15. studenoga 2019. u 11 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
8. studenog 2019.
Allianz nudi mogućnost stalnog radnog odnosa na puno radno vrijeme za one s tehničkim predznanjem, interesom za motorna vozila te ambicijom za razvoj karijere u vrhunskoj multinacionalnoj kompaniji. Saznajte više iz privitka i prijavite se slanjem svog životopisa na karijera@allianz.hr.
 Karijere
Stanko Škec
8. studenog 2019.
Završio sam FSB, fakultet koji je u mnogim aspektima definirao moju buduću karijeru, ali i moj privatni život i način na koji odgajam svoju djecu. Ovdje sam upoznao mnoge ljude koji su mi i ubuduće u životu bili uzor i u mene ugradili način razmišljanja koji je postao osnova moje buduće karijere i mojega budućeg, relativno gledano, uspjeha. Prva lekcija FSB-a bila je u kreativnom razmišljanju, u stavu da za svaki problem postoji rješenje. Imao sam odlične profesore, oni su mi bili uzor kao mladom čovjeku. Rekli bi: „Ovo je zapravo jednostavno“ i onda razvukli diferencijalnu jednadžbu preko dva lista papira. I uistinu, kad uđete u dubinu toga, i vi shvatite da je jednostavno. Dok sam radio u Interbrewu, imao sam poštapalicu zbog koje su me znali zezati: Find a way or go away, jer uvijek ima netko tko zna rješenje i treba mu dati šansu. Druga je lekcija bila o nužnosti ulaganja u kontinuiranu edukaciju. Znanje je najveće oružje, a kontinuirana edukacija je obveza ako mislite preživjeti. Kako su me na fakultetu godinama drilali, stekao sam odlične radne navike. Te radne navike nemojte zapuštati: ja poznajem kolege koji su barem u jednom razdoblju života, nakon što su završili fakultet, smatrali da je sve gotovo. Niš' nije gotovo, tada tek sve počinje.
 Život na FSB
Andrija Levanić
5. studenog 2019.
Dvojica frendova su me uvukla u break-dance. Jedan od njih je bio i previše u tome – nosio je kape, široke trenirke… Doslovno je izgledao kao Eminem u filmu „8 milja“. Isprva smo se smijali, no drugi frend se ubacio u to, pričao kako je zakon. Rekao sam: Ajde dobro, idem na jedan trening vidjeti kako to izgleda. Točno se sjećam prvog dana. Ulazim u dvoranu, a taj drugi frend se vrti na glavi (pokret „head spin“), a ja u čudu: Gle, trenira godinu dana, a vidi što može! Idem i ja na to! Stvar kod vrtnje na glavi je što svi misle da se vrtiš iz ruku, a ustvari nije tako. Ruke su ti samo potpora, a okret daješ nogama tako što ih zabacuješ. Ruke ti prate pod, a ono šte te zapravo okreće je inercija nogu. No, čak me taj „head spin“ nije toliko zanimao, najdraži mi je pokret „flare“.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. studenog 2019.
Na Facebooku, a kasnije i na televiziji, vidio sam reklamu u kojoj traže ljude koji žele postati kontrolori leta. Kad god sam čuo za kontrolu leta, na televiziji bi uvijek napumpali doživljaje koliko je to teško bla-bla-bla… Zainteresiralo me što se hrpa ljudi prijavljuje, a izaberu ih jako malo, pa sam si rekao da ću se prijaviti, čisto da vidim koliko daleko mogu doći. Naime, testiranje se provodi iz kruga u krug, a u svakom sljedećem ostaje sve manje kandidata te si sa svakim sljedećim prolaskom dalje i ti sve zadovoljniji. U prvom krugu to je bio pismeni ispit engleskog jezika na kojem je otpalo iznenađujuće puno ljudi, a kasnije su uslijedili redom klasični testovi inteligencije, zatim timski rad pred psihologom, intervju, vježbe na simulatoru i za kraj tzv. FEAST i DART testovi koji su standardni u EU.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. studenog 2019.
Prošle subote je bio četvrti roštilj zaredom ekipe sa smjera Mehatronika i robotika, bilo je oko 40 studenata. Htjeli bismo da to ostane tradicija, da se i nakon faksa nalazimo barem jednom godišnje. Ne znam niti za jedan drugi smjer na faksu koji se toliko nalazi i druži. Obično se formiraju grupice od 4 do 5 ljudi, ali mi se svi držimo kao čopor, to se potrefilo. Bilo je ukupno 25 kg mesa, dakle 700 g po osobi. To nek vam bude mjerilo ako želite da zabava traje cijeli dan. Što se tiče omjera spolova – poželjno je da dođu šinjorine, ali to je na našem faksu nezgodno za organizirati. Dobar pac je jako bitan. Možemo mi zeznuti pri pečenju i napraviti presuho ili prekrvavo, ali ako je dobar pac, pola nam se prašta. Na dan roštilja frend i ja dođemo na Jarun u 5:30-6:00 h ujutro da uhvatimo mjesto.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. studenog 2019.
Šime Grbić, FSB student 5. godine smjera Mehatronika i robotika, osvojio je još jednu prestižnu nagradu za svoj inovativni rad “ Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles“! Naime, na 71. Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu IENA 2019. inovacija je izazvala veliku pozornost posjetitelja te osvojila ZLATNU MEDALJU i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta.
Inovacija je izrađena uz mentorstvo prof. dr. sc. Željka Šituma.

Na sajmu, koji je trajao od  31.10. do 3.11.2019., sudjelovalo je preko 250 udruga i izlagača iz 50-tak zemalja svijeta, koji su predstavili preko 800 inovativnih radova. Inovacije je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud.

Na ovogodišnjem IENA sajmu, koji je jedan od najvećih i najstarijih na svijetu, Hrvatska je bila zemlja partner i predstavila se s 23 inovacije iz industrije, sveučilišta i pojedinačnih izlagača.

Ovim nastupom nastavljen je niz uspješnih predstavljanja inovativnih studentskih projekata na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija, a FSB se potvrđuje kao institucija koja potiče inovativne radove studenata.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
6. studenog 2019.
Želiš probati nešto više od monotonog studiranja i polaganja ispita? Dosta ti je svakodnevnice? Voliš putovanja, upoznavati nove ljude i pritom se ludo zabaviti? Sve to ti pruža naša udruga, a i mnogo više!

BEST (Board of European Students of Technology) je udruga europskih studenata tehničkih i tehnoloških fakulteta u kojoj kroz balans rada i zabave u opuštenoj atmosferi imaš mogućnost stupiti u kontakt s firmama, sudjelovati u organizaciji lokalnih i međunarodnih projekata i pritom puno naučiti, napredovati, a i putovati. Ukoliko si zainteresiran/na za rad naše udruge slobodno nam se pridruži na sastancima koji se održavaju četvrtkom u 20 h, a nalazimo se ispred FER-a. Za više informacija posjeti nas na https://best.hr/ ili nas potraži na instagramu i facebook-u.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
23. rujna 2019.
Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji, dekan FSB-a prof. Dubravko Majetić i direktor Toyota Hrvatska Krešimir Bago danas su ispratili naš H2 tim koji kreće u avanturu “Croatia Mirai Challenge”!

FSB docentica Ankica Đukić, hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj i reporter Auto kluba Vedran Flajnik odvozit će H2 rutu: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels u Toyoti Mirai, prvom komercijalnom automobilu na vodik!
Sretno!
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. rujna 2019.
Održan 27. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje
U subotu, 12. listopada 2019., održan je  27. "Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske“ u organizaciji FSB-a i Veslačkog saveza Zagreba, a pod pokroviteljstvom rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa i ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr.sc. Blaženke Divjak.

Veslalo je više od stotinu i sedamdeset studentica, studenata, bivših studenata i profesora sa sveučilišta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Dubrovnka i  Maribora.  Dvadeset i jedna posada osmeraca i četveraca s kormilarom nastupila je u šest utrka na 500 m, kao uvod u posljednju, glavnu utrku na 2000 m, u kojoj su snage odmjerile prve postave osmeraca studenata FSB-a, FER-a, FESB-a i PMF-a.

Studenti FSB-a, koji su ove godine osvojili i Sveučilišnu regatu, pobijedili su u prvoj utrci, sprintu na 500 m, dok su u utrci na 2000 m osvojili drugo mjesto iza ekipe iz Splita pojačane nekolicinom reprezentativaca. Regatu ćemo pamtiti i po rekordnom nastupu studentica, od prijavljenih sedam osmeraca, nastupilo je šest. FSB posade studenata novaka i bivših studenata te četverac profesora osvojile su drugo mjesto, studentice su bile pete.

Uz veliku podršku s tribina i sjajnu organizaciju studenata, profesora i kolega iz Veslačkog saveza Zagreba, iza nas je još jedna uspješna regata u godini u kojoj obilježavamo 100 godina postojanja tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu!

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
24. listopada 2019.
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodnu konferenciju MTECH koja će se održati u Valamar Collection Isabella Island Resort-u u Poreču, od 9. do 12. listopada 2019. godine, u organizaciji Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI), Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa) i Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP).

Program konferencije i više informacija o događaju možete naći na https://mtech.com.hr/?page_id=230.

Vjerujemo da ćete među radovima, posterima, radionicama, pozvanim predavačima te izložbi naći Vama zanimljive i korisne sadržaje. Radujemo se ponovnom okupljanju na MTECH-u!
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
2. listopada 2019.
Konferencija pod nazivom „OBRAZOVANJE 4.0 - škola po mjeri industrije“ održat će se 10. i 11. listopada 2019. u Velikoj vijećnici FSB-a s početkom u 9.00 sati. Program konferencije kao i više informacija o samom događaju možete pronaći ovdje.

CADCAM Grupa je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje pokrenula inicijativu "Obrazovanje 4.0 škola po mjeri industrije" kako bi dala doprinos u okviru svojih kompetencija širim društvenim inicijativama za unaprjeđenje obrazovanja, sprečavanju iseljavanja mladih ljudi i njihovu bolju pripremu za potrebe modernog tržišta rada.

Izazove s kojima se u tom segmentu susreću predstavit će vodeće industrije u Hrvatskoj poput: Rimac automobili, Končar, AD plastik i drugi. Pored toga, s predstavnicima industrije sučelit će se vodeći fakulteti, obrazovne ustanove i srednje škole (FSB, FOI, FER, Algebra, PWC Akademija, Swiss School of Business Management) koje će predstaviti svoje aktivnosti kojima žele učenike i studente pripremiti za posao sutrašnjice.

Kotizacija za konferenciju je besplatna, no prijava je obavezna.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
30. rujna 2019.
Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH objavilo je Popis odobrenih projekata na 9. zasjedanju hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju. Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu odobrena su četiri projekta. 
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.
Raspisan natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ 2020.
L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, objavili su 4. studenoga 2019. godine natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Natječaj je otvoren do 29. studenoga 2019. godine, a sve detalje možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva kulture.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
12. studenog 2019.

Chonnam National University (Južna Koreja) poziva strane nastavnike da se prijave za održavanje nastave u okviru Chonnam National University International Summer Session koji će se održati od 24. lipnja do 24. srpnja 2020. (moguće su promjene u datumima). Rok za prijave je 18. studenog 2019. godine (ponedjeljak). Više informacija nalazi se u privitku. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
7. studenog 2019.
Javni poziv za izbor i imenovanje HRZZ panela za vrednovanje

Hrvatska zaklada za znanost objavila je javni poziv za izbor i imenovanje članova panela za vrednovanje Hrvatske zaklade za znanost.  Rok za prijavu: 5. prosinca 2019. godine. Više detalja o natječaju nalazi se na https://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2618.

 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
5. studenog 2019.
2. KRUG Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa, akademska godina 2019./20

Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak. god. 2019./20. Drugi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 15. siječnja - 31. srpnja 2020. godine. Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2020. godine.

Rok za online prijave: 29.11.2019. godine u 12:00h.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. studenog 2019.
Produljenje Natječaja za stipendije za studentsku razmjenu u ak. god. 2019./2020.

Sveučilište u Zagrebu objavilo je produljenje natječaja za studentske razmjene u ak. god. 2019./2020. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene. Više informacija nalazi se ovdje

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
31. listopada 2019.

Agencija za mobilnost i programe EU organizira ENRICH i RISE informativni dan koji će se održati u petak, 15. studenog 2019. godine, u Hotelu Dubrovnik s početkom u 9 satiCilj ovog informativnog dana je upoznavanje sa specifičnostima i mogućnostima koje ENIRCH mreže, EIT i RISE projekti nude potencijalnim korisnicima. Prijedlog programa dostupan je ovdje. Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice ovdje. Prijave su otvorene do ponedjeljka 11. studenog 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku. 

 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
29. listopada 2019.

Studenti se mogu prijaviti za stipendije za izradu završnog ili diplomskog rada u okviru projekta RAMSSES. Više informacija u privitku.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
25. listopada 2019.
Bavarske godišnje stipendije za diplomske i poslijediplomske studije u akademskoj godini 2020./2021.

Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa), nudi u akademskoj godini 2020./2021. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za diplomske (master) te poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Moguće je i financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji. Jednogodišnje stipendije mogu se produljiti dva puta do najviše tri godine.

Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2019. godine (datum primitka prijave). Dodatne infomacije dostupne su ovdje. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2020./2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini2020./2021. Prijavu treba poslati u dva primjerka (jedan primjerak s originalnim dokumentima i jedan s preslikama) do 15. studenoga 2019. godine. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Best of South-East je program stipendiranja pokrenut od strane Steiermärkische Sparkasse u suradnji sa Sveučilištem  Montanuniversitaet Leoben (MUL). Kao program edukacije i obrazovanja namijenjen je studentima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok za prijavu je 16. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. 2. Poziv na dostavu projektnih prijedloga (Strateški poziv)

Drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je za financiranje strateških projekata u okviru 4 prioritetne osi te u okviru 11 unaprijed definiranih strateških tema.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga biti će otvoren do 15. studenoga 2019. godine do 12:00 (CET), a prijave moraju biti dostavljene elektronski putem sustava SIU 2014-2020., isključivo na engleskom jeziku. 

NAPOMENA: Fakultet strojarstva i brodogradnje u sklopu ovog poziva može sudjelovati samo kao pridruženi partner. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka za 2. rok diplomskih ispita ak.god. 2019./2020.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
11. studenog 2019.
Interaktivno predavanje za studente – 2019-11-14 -"Komunikacijska klinika"
Poštovane kolegice, poštovani kolege, pozivamo Vas na ciklus interaktivnih predavanja i diskusija: "Komunikacijska klinika".
Kroz predavanja i dijalog će se obuhvatiti:
- verbalna i neverbalna komunikacija (popularna psihologija);
- psihologija, komunikacija i interpersonalni odnosi (temeljni principi i njihove implikacije);
- primjenjiva teorijska i praktična znanja;
- diskusija primjera sudionika.
Mjesto i termin predavanja:
- Studentski centar Zagreb, Savska 25; Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada.
- 14.11.2019 (četvrtak), od 17:30 do 19:00 sati.
Ukoliko imate pitanje u domeni psihologije komunikacije ili bi voljeli anonimno dati primjer neke situacije o kojoj biste željeli diskutirati to možete učiniti preko: https://detaljnije.com/komunikacija/klinika/F01/
Pretplata na obavijesti o edukacijama: https://detaljnije.com/pretplata/
Predavač: mag.psych. Božidar Nikša Tarabić, PhD. Student
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. studenog 2019.
Monika Pižeta: Obrana završnog rada

U petak, 15. studenoga 2019. godine u 11 sati u Maloj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje održat će se javna obrana završnog rada Monike Pižeta, mag. ing. mech., na poslijediplomskom specijalističkom studiju pod naslovom “Procjena zamora zavarene konstrukcije hidrogeneratora“. Mentor završnog rada je prof. dr.sc. Zdenko Tonković.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
8. studenog 2019.
Prezentacija W&T USA programa/W&T Speed dating
Integral Edukacijski Programi d.o.o organiziraju 15.11.2019. veliku prezentaciju Work&Travel USA programa u suradnji s američkom ambasadom, a 16.11. W&T Speed dating, na obrazovnom sajmu koji će se održati u sklopu sajma Interliber.
Na prezentaciji W&T USA programa svi zainteresirani studenti saznat će najbitnije informacije o programu te posebnostima procesa viziranja, dok će im W&T Speed dating dočarati iskustvo bivših sudionika programa iz prve ruke. 
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. studenog 2019.
Davor Kolar: Obrana doktorskog rada

Davor Kolar, mag.ing.mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Model rane procjene kvarova rotacijske opreme primjenom dubokog strojnog učenja“ dana 15. studenoga 2019. u 11 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
8. studenog 2019.
STEM - Objavljena rang lista
Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2019./2020., donijela je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2019./2020. na temelju kvota i rang-lista koje su njezin sastavni dio. 
Rang-liste dostupne su na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/
Ako student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, nužno je da do srijede, 13. studenoga 2019. godine, do 12 sati na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/, kojoj pristupa prijavom sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom, označi izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, prihvati Uvjete stipendiranja te upiše svoj IBAN žiro-računa. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora.
Ako u navedenome roku student ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju te će obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju dobiti sljedeći student na rang-listi ispod praga do ispunjenja kvote.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
6. studenog 2019.
Već ovog proljeća studenti Sveučilišta u Zagrebu imaju priliku posjetiti Španjolsku, Grčku, Italiju, Francusku, Kanarske otoke i još mnogo drugih država zapadne i istočne Europe putem BEST proljetnih stručnih seminara
 FSB Obavijesti
Monika Hrubi
30. listopada 2019.
Plan redovnih ispita i plan kolokvija u ak. god. 2019./20.
Na poveznici možete naći planove redovnih ispitnih rokova i plan kolokvija za ak. god. 2019./20.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
23. listopada 2019.
Pristup Springerovoj Engineering kolekciji e-knjigaFakultet je platio pristup e-knjigama izdavača Springer, kolekcija Engineering iz 2018.

Popis naslova u prilogu. Pristup je reguliran IP rasponom Fakulteta. 

 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
28. veljače 2019.
Sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i osoba iz kulture - Hrvatska/Italija

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova nudi mogućnost sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i važnih osoba iz kulture, u svrhu poticanja bilateralne suradnje na područjima od zajedničkog interesa, posebice između sveučilišta i istraživačkih centara. Više informacija nalazi se na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.  

 Karijere
Ivana Bezmalinović
18. ožujka 2019.
Allianz nudi mogućnost stalnog radnog odnosa na puno radno vrijeme za one s tehničkim predznanjem, interesom za motorna vozila te ambicijom za razvoj karijere u vrhunskoj multinacionalnoj kompaniji. Saznajte više iz privitka i prijavite se slanjem svog životopisa na karijera@allianz.hr.
 Karijere
Stanko Škec
8. studenog 2019.
Tomić & Co. d.o.o., generalni zastupnik za vozila BMW grupe za Republiku Hrvatsku zapošljava ing. ili mag.ing. strojarstva sa ili bez radnog iskustva za radno mjesto Product Genius. Životopise s obaveznom priloženom fotografijom potrebno je poslati e-mailom na adresu posao@tomic.hr s naznakom „za natječaj –BMW“ najkasnije do 20.11.2019.
 Karijere
Stanko Škec
31. listopada 2019.
Otvoren je natječaj za dodjelu školarine za poslijediplomski studij na University College London UCL na temu "Automatizacija operacija podvodnih plovila".
Rok za prijavu je 1. prosinac 2019.
Detalji su dostupni na poveznici.
 Karijere
Petra Škaberna Blažević
25. listopada 2019.
Zbog povećanja opsega posla u potrazi smo za novim članom tima za radno mjesto suradnik/ica u tehničkoj podršci. Za rad u Daikin uredu u Zagrebu tražimo studenta/icu s minimalno završene 2 godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Zainteresirani se mogu javiti na mail: service@daikin.hr do 15.11.2019.
 Karijere
Stanko Škec
27. rujna 2019.
Uoči i povodom proslave 100. obljetnice Fakulteta, MegaWatt – podlistak tjednika Nacional, objavio je intervju s direktoricom FSB-ovog Centra za transfer tehnologije, Ninom Antičić.

Članak pod naslovom "Naš Centar za transfer tehnologije postao je profitabilna tvrtka s 15 poduzeća" u cijelosti možete pročitati u prilogu.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
5. studenog 2019.
Prenosimo članak iz posljednjeg broja časopisa Mreža naslova „Razvoj medicinske robotike u Hrvatskoj“, te prilog koji je krajem prošlog mjeseca emitiran na HRT-uHrvatski robot Ronna još bolji i sposobniji“.

Naravno, riječ je o FSB-ovim projektima RONNA i NERO pod vodstvom prof. Bojana Jerbića sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
29. listopada 2019.
Prof. dr. sc. Zdravko Terze sudjelovao je u emisiji „Oko znanosti“ Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o gospodarskom i istraživačkom potencijalu razvoja svemirskih tehnologija u RH.

Tom se prilikom osvrnuo i na ostale aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije koje se provode na FSB-u, kao što su razna istraživanja i znanstveni projekti iz tog područja.

Emisiju u cijelosti poslušajte putem poveznice, a dio emisije u kojem je gostovao prof. Terze započinje u 12:32 min.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
10. listopada 2019.
Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici zahvaljujući projektima RONNA i NERO
Zahvaljujući prof. dr. sc. Bojanu Jerbiću i njegovom timu sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici u odnosu na mnogo razvijenije zemlje. Tomu naročito idu u korist izvrsni projekti RONNA i NERO koji se provode na FSB-u.

Promo članak Večernjeg lista u cijelosti pročitajte na poveznici.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
25. rujna 2019.
Na FSB-u predstavljen prvi komercijalni automobil na vodik - Toyota Mirai

Povodom predstavljanja “Croatia Mirai Challenge” koje se održalo u ponedjeljak na FSB-u, Tportal je razgovarao s našom docenticom Ankicom Kovač o ovom hvalevrijednom projektu kojeg je ona pokrenula s Toyota Croatia prije 10-ak mjeseci.

Naime, u srijedu, 18. rujna, započinje projekt “Croatia Mirai Challenge”, kojem je glavni cilj promocija automobila na vodik, a želi se upozoriti i na potrebu da se i u Hrvatskoj instaliraju punionice vodika. Konkretno, riječ je o putovanju automobila na vodik po H2 ruti: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels, odnosno po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. Ovo je iznimno važan događaj za cijelu Republiku Hrvatsku jer će to biti prvi puta da jedan automobil na vodik vozi hrvatskim cestama.

Ujedno prenosimo i članke na tu temu iz nekoliko drugih medija: Jutarnji list, Večernji list, Bug.hr, Lider, Poslovni dnevnik, HRT Magazin, HRT Regionalni dnevnik (32:02 min).

 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
17. rujna 2019.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40!
Svečano otvaranje Dana karijera bit će u utorak 12.11 s početkom u 9:15 sati u auli južne zgrade kada će sve prisutnima obratiti ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić. Dani karijera traju 4 dana, odnosno do petka, 15.11.

Od jutra vas u auli južne zgrade također očekuje „Sajam studentskih udruga“ u organizaciji udruge SOME - događaj koji je prošle godine bio izuzetno živahan dio našeg cijelotjednog programa. Slikajte se sa zmijom, izmjerite šećer u krvi i krvni tlak, budite najbrži u skidanju kotača formule ili samo popite kavu sa studentima. Udruge FSB-a i prijatelji vas nestrpljivo očekuju na proslavi 100. rođendana!

Dan će obilježiti i svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove i prezentaciju vizualnog identiteta FSB projekta pod nazivom „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA“ pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića. Svečano potpisivanje održat će se u Velikoj vijećnici s početkom u 10.30 sati.

U popodnevnim satima kulturno se uzdignite na otvorenju izložbe fotografija našeg alumnija Damira Fabijanića pod nazivom „Misliti unaprijed“ koja će biti otvorena sve do 12. prosinca 2019.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
11. studenog 2019.
Savez društava bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – Alumni UNIZG poziva Vas na predavanje pod nazivom Moja alumni priča koje će se održati u srijedu 13. studenoga 2019. u 16 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb.
 FSB100
Stanko Škec
11. studenog 2019.
Projekt FSB 100 poduprle su mnogobrojne tvrtke i alumni FSB-a. Sredstva sponzora i donacija namijenjena su studentima, studentskim udrugama te za pokrivanje troškova izrade monografije FSB 100. Zahvaljujemo svim sponzorima na potpori aktivnostima Fakulteta. Pregled sponzora dostupan je na https://100.fsb.hr/hr/sponsors
 FSB100
Stanko Škec
9. studenog 2019.
Pozivamo sve studente i zainteresirane na predstavljanje tvrtki u okviru Dana karijera koje će se održati u utorak, 12.11.2019. godine s početkom u 13.00 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Predstavit će se dvije tvrtke:
1.     Navis Consult d.o.o., Deni Vlašić - projektant:  "Prezentacija tvrtke Navis Consult"
2.     TPV d.o.o. Novo mesto, Dr. Tomaž Savšek – pomoćnik direktora: "Development and production of lightweight automotive components in TPV smart factory"
 FSB100
Stanko Škec
9. studenog 2019.
Ovogodišnja proslava Dana FSB100 započinje tradicionalnim „Balom strojara“ 8. studenoga u Hotelu Esplanade Zagreb, na mjestu gdje se iz godine u godinu obnavljaju dobre vibracije među sadašnjim i nekadašnjim studentima, zaposlenicima Fakulteta i poslovnim prijateljima.
Program se nastavlja u ponedjeljak (11. studenoga) svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća na kojoj će se prezentirati godišnji pregled djelovanja Fakulteta te podijeliti nagrade najboljim studentima, kao i priznanja djelatnicima koji su doprinijeli radu i ugledu FSB-a.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40, a većina njih sudjeluje i na „Career Speed  Dating“ događaju. Na Sajmu studentskih udruga predstavit će se gotovo 20 udruga uz mnoštvo sadržaja i iznenađenja u organizaciji udruge SOME, a ove godine po prvi puta organiziramo i „Dan projekata“.
Proslava rođendana nudi i nekoliko inspirativnih izlaganja, tribina i radionica poput: Susret FSB generacije ’69, Hack the Future: Engineering a Sustainable and Flourishing Society for Croatia i Moja alumni priča – Damir Vanđelić.
I za kraj, u petak otvaramo svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima, posebice našim budućim studentima, a u večernjim satima nas u Laubi očekuje najluđi tulum u gradu
Vidimo se!
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
5. studenog 2019.
Career speed dating je koncept zamišljen da pomogne studentima povezati se s budućim poslodavcima i obrnuto. Ideja dolazi od tradicionalnog "speed dating", gdje u samo nekoliko minuta pronađete sebi „savršen par“. Tu ideju smo prilagodili našim potrebama te pokušavamo pomoći studentima da što lakše naprave tranziciju s fakulteta na tržište rada ili dogovore odličnu studentsku praksu.

Svaki poslodavac ima 7 minuta za razgovor sa sudionikom koji je u prijavi odabrao da želi razgovarati baš s Vama. U tom vremenu možete pitati sva pitanja koja smatrate da će pomoći u Vašem odabiru najboljeg kandidata za posao koji nudite. Također, kandidat može Vas pitati sve što njega zanima. Ovaj način jamči opuštenu atmosferu koja će Vaš kratki razgovor učiniti ugodnijim za obje strane. Veliki broj raznovrsnih kandidata uvelike povećava šanse da pronađete savršenu osobu za zaposlenje.

Ako si student i u potrazi si za praksom ili poslom, onda si na pravom mjestu! Career speed dating je radionica tijekom koje sudjeluješ u kratkom intervjuu za posao sa svojim budućim poslodavcem. Intervju traje 7 minuta što bi trebalo biti dovoljno vremena da poslodavcu postaviš sva pitanja koja te zanimaju. U slučaju da ne tražiš posao, ova radionica omogućit će ti stvaranje mreže konekcija koje ćeš moći iskoristiti kasnije kada za to dođe vrijeme. Glavna prednost ove radionice je ta što ćeš iz prve ruke moći vidjeti kako izgleda intervju za posao u nekim od najboljih hrvatskih tvrtki što ti pruža odličnu priliku za vježbu kako bi jednog dana bio spreman za svoj prvi poslovni intervju.

Prijava za sudjelovanje je potpuno besplatna!

 FSB100
Petra Škaberna Blažević
30. listopada 2019.
Povodom obilježavanja 100. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 14. studenoga 2019. po prvi puta organiziramo „Dan projekata. Pored izložbenog prostora u auli Fakulteta, gdje će se posjetitelji moći pobliže upoznati sa širokom lepezom projekata koji se trenutno provode na FSB-u, u Velikoj vijećnici bit će predstavljeno 9 projekata financiranih iz programa OBZOR 2020, Hrvatske zaklade za znanost, Interreg programa te iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U posljednjem dijelu programa pod nazivom „Inovacije kao pokretač razvoj gospodarstva“, ističemo mogućnost dogovaranja poslovnog susreta (match-making) gospodarstvenika i istraživača FSB-a. Svrha izravnih pojedinačnih razgovora gospodarstvenika i istraživača jest mogućnost sklapanja i rješavanja konkretnih inženjerskih problema kroz zajedničke projekte.

Prijave za match-making moguće su putem ove poveznice.

 FSB100
Petra Škaberna Blažević
30. listopada 2019.
U sklopu proslave 100. obljetnice, Fakultet strojarstva i brodogradnje 15. studenoga 2019., u 13.00 sati otvara svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje!
Dan otvorenih vrata posebice je namijenjen budućim studentima FSB-a koji žele iz prve ruke doznati kako se postaje FSB student i što Fakultet nudi kroz svoja tri studija koja provodi, a to su: Strojarstvo, Brodogradnja i Zrakoplovstvo.

Nakon uvodnog predavanja u Velikoj vijećnici južne zgrade Fakulteta, posjetitelji će se upoznati s radom šest laboratorija:
Laboratorij za konstruiranje – CADLab
Laboratorij za energetska postrojenja
Laboratorij za motore i vozila
Laboratorij za projektiranje izradbenih i montažnih sustava
Laboratorij za automatiku i robotiku
Laboratorij za zavarivanje

Vidimo se uskoro!
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
30. listopada 2019.

 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102