Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Vijesti
Pretprijave za STEM Games
Međunarodno studentsko natjecanje „STEM Games“ održava se po prvi puta u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018. Generalna tema STEM Gamesa 2018 je NextGen Society kojom se pred natjecatelje stavlja izazov promišljanja o svemu što budućnost i razvoj tehnologije donosi i na koji će način tehnološki napredak promijeniti društvo u kojem živimo. Natjecanje iz znanja odvijat će se u četiri STEM Arene - svaka Arena suočit će natjecatelje sa zadatkom iz jednog od područja STEM-a.  Svaka Arena imat će podtemu povezanu s generalnom temom. U sportskom natjecanju, studenti će imati priliku braniti boje svog fakulteta u jednoj od 9 sportskih disciplina (futsal, košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pijesku, stolni tenis, veslanje, kros, šah).
Prijaviti se možete do 25. ožujka 2018. na službenoj web stranici: https://stemgames.hr/, a više o STEM Games natjecanju možete doznati i na Facebook stranici www.facebook.com/stemgameshr.
Povjerenstvo za odnose s javnošću
Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja"
Objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja". Rok za podnošenja prijave je 4.6.2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Natječaj za montera - instalatera u Službi investicija, održavanja i sigurnosti, objavljen je dana 23. ožujka 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.  
Obrana diplomskih radova
U privitku se nalaze obavijesti o obrani diplomskih radova.
TIMES Case study je natjecanje u rješavanju realnih inženjerskih problema u organizaciji udruge ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Managemet). Natjecanje, kroz zadavanje case study-a, podržavaju najpoznatije kompanije na inženjerskom tržištu rada, a tim od tri do četiri studenta treba u zadanom vremenskom roku riješiti problem i pripremiti prezentaciju rješenja. Ovogodišnji predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje i lokalne ESTIEM grupe Zagreb u TIMES natjecanju bili su Jurica Mustać, Martin Kotarski, Dalibor Žgela i Hrvoje Selak. Pobjedivši na lokalnim kvalifikacijama u Zagrebu ostvarili su pravo nastupa na polufinalu u Guimaraesu u Portugalu, koje se održalo krajem veljače. U konkurenciji između osam ekipa (Grenoble, Gothenburg, Porto, Coimbra, Istanbul, Sevilla, Eindhoven i Zagreb) naši studenti su osvojili ukupno četvrto mjesto. Tijekom natjecanja rješavala su se dva Case study-a. Prvi slučaj zadan je od kompanije za proizvodnju specijalizirane vojne i profesionalne odjeće, Latino grupe. Drugi je zadala multinacionalna kompanija Amazon. Najbolje rangirani su bili predstavnici lokalne grupe iz Švedske, grada Gothenburga, koji su se ujedno i plasirali na finale u Beču.
Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil. Günter BRENN (Institute of Fluid Mechanics and Heat Transfer, Graz University of Technology, Austria): Predavanja u HDM-u
Pozivamo vas na predavanje pod naslovom "COLLISIONS OF LIQUID DROPS FOR ENCAPSULATION" koje će održati Univ.-Prof. Dr.-Ing. habil. Günter BRENN (Institute of Fluid Mechanics and Heat Transfer, Graz University of Technology, Austria). Predavanje će se održati u srijedu 28.03.2018. u 13:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5 u dvorani D. Više o predavanju može se naći na web stranici Hrvatskog društva za mehaniku.
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske objavljuje poziv na predavanje prof. dr. sc. Zvonimira Šikića, 'POVIJEST JEDNADŽBI MATEMATIČKE FIZIKE: OD NEWTONOVIH AKSIOMA DO PRINCIPA SIMETRIJE' koje će se održati u srijedu, 28. ožujka 2018. s početkom u 18:00 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivana Lučića 5. U prilogu se nalazi pozivnica sa sažetkom predavanja te molimo sve zaiteresirane da dolazak na predavanje potvrde na e-mail adresu: hatz@hatz.hr
Stipendije Vlade Francuske Republike
Vlada Francuske Republike dodjeljuje 7 stipendija u trajanju od 9 mjeseci za diplomski i poslijediplomski studij, te 6 stipendija za stručno usavršavanje u trajanju od 1 do 3 mjeseca. Stipendije obuhvaćaju sva područja studija koji počinje u listopadu 2018. Rok za podnošenje prijava je 15. travnja 2018. godine., a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
PRVA OBAVIJEST - 1. međunarodna studentska GREEN konferencija
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s Međunarodnom federacijom za zdravstvenu ekologiju (IFEH), Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te mrežom institucija iz Hrvatske i inozemstva organizira 1. međunarodnu studentsku GREEN konferenciju koja će se povodom 22. svibnja - Međunarodnog dana bioraznolikosti održati na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 17. i 18. svibnja 2018. Više u privitku ...
Mr.sc. Davor Poljak: Obrana konačne teme
U četvrtak, 29. ožujka 2018. godine u 12:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III., održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada mr.sc. Davora Poljaka, dipl. ing. strojarstva, pod naslovom: „Integralni model za povećanje učinkovitosti javne vodoopskrbe“. Mentor je prof. dr.sc. Nedeljko Štefanić.
Ponovno otvaranje natječaja za dodjelu stipendija Vlade Mađarske u akademskoj godini 2017./2018. za kratki i dugi istraživački boravak
Ponovno je otvoren natječaj za dodjelu stipendija Vlade Mađarske u akademskoj godini 2017./2018. za kratki i dugi istraživački boravak. Rok za prijave je 29. ožujka 2018., a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Natječaji za 3 stručna suradnika na projektu „Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju“ na FSB-u
Natječaji za 3 stručna suradnika na projektu „Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju“ na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava pri Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, objavljeni su dana 21. ožujka 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekstovi natječaja nalaze se u prilogu.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji imaju upisan završni rad i nemaju zadanu temu rada, a planiraju ga braniti na rokovima u lipnju i u rujnu 2018. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka. Molbe (u privitku) se predaju u Referadu za završne i diplomske ispite do ponedjeljka 9. travnja 2018. u vremenu od 10 - 12 h. Molba mora obavezno biti potpisana od strane odabranog mentora. Studenti koji su dobili završni zadatak u studenom, ne predaju molbu za zadavanje.
Molbe nije potrebno urudžbirati.
Ukoliko student želi odabrati mentora s drugog smjera obavezno se mora javiti prof. dr. sc. Zvonku Heroldu.
Objavljen je natječaj Nacionalnog programa stipendiranja Slovačke Republike koji podržava mobilnost međunarodnih studenata, doktorskih studenata, sveučilišnih profesora i istraživača za stipendije na visokim učilištima i istraživačkim organizacijama u Slovačkoj. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku i u privitku dokumenta.
Tajvanski program stipendiranja za studente
Ministarstvo obrazovanja Republike Kine (Tajvan) raspisalo je natječaj za dvije vrste stipendija:
  1. stipendije za studente koji žele upisati redovni studij na preddiplomskoj, diplomskoj ili doktorskoj razini te
  2. stipendije u trajanju od 1 godine, 6 mjeseci tj. u trajanju od 2 mjeseca za studente koji žele učiti mandarinski kineski u ak. god. 2018./19. godini
Rok za prijavu je 30. travanj 2018., a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Suradnja između TH Aachen, Institut für Kunststoffverarbeitung i FSB-a, pretežno na području plastike i gume traje već pola stoljeća. Među ostalim, ta suradnja je rezultirala i dodjelom dviju stipendija ugledne Zaklade Alexander von Humboldt. Pojedinosti možete pročitati u privitku.
Fakultet strojarstva i brodogradnje – Katedra za inženjerstvo vode i okoliša i Centar za transfer tehnologije organiziraju 20.4.2018. jednodnevni seminar:  Legionele u instalacijama pitke vode. Glavne teme seminara su pojava i moguće opasnosti od bakterija roda Legionella, načini ograničavanja njihovog utjecaja te kontinuiranog održavanja kvalitete tople i hladne pitke vode u objektima u kojima borave ljudi. Osim predavača strojarske struke, na seminaru sudjeluju i gosti iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Više o seminaru: https://www.fsb.unizg.hr/ctt/.
Sveučilište u Zagrebu objavio je Natječaj za dodjelu nagrade "Andrija Mohorovičić" za ak. god. 2017./2018.Nagrada se dodjeljuje pojedincima u Hrvatskoj i inozemstvu za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti. Prijedloge je potrebno uputiti do 12. lipnja 2018. godine na e-mail adresu: nagrade@fsb.hr i jedan primjerak preko urudžbenog zapisnika. Natječaj za dopdjelu nagrade "Andrija Mohorovičić", nalazi se u prilogu.
Kad sam u srednjoj švrljao internetom, naletio sam na zanimljiv događaj: Svjetsko kvizaško prvenstvo. Rekao sam si: Ajde, da pokušam!. Završio sam najbolji u Hrvatskoj, a 5. u svijetu od negdje 660 ljudi u juniorskoj kategoriji. Upoznao sam i neke ljude koji su mi rekli da imam potencijala i savjetovali da češće odem na kvizove. Čim sam napunio 18, poslao sam prijavu na popularni TV kviz Potjeru. Bila je ljetna stanka i u međuvremenu sam postao juniorski državni prvak u individualnim kvizovima, gdje dobiješ 100 pitanja, pa riješiš koliko možeš.
Ivan Triplat: Obrana konačne teme
U srijedu, 28. ožujka 2018. godine u 15 sati u TCR učionici (soba 208) Istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Triplata, mag. ing. mech., pod naslovom: „Model razvoja električnog generatora velike snage“. Mentor je prof.dr.sc Dorian Marjanović.
Užasno mi je da moram odabrati jednu stvar. Da radim 10 000 poslova prije nego što umrem – to zvuči super. Recimo, da sam 2 godine instruktor surfanja, 1 godinu instruktor boardanja, onda da radim kao strojar, pa sudjelujem na znanstvenim radovima, pa još jedan faks upišem, pa napišem knjigu, pa napišem par blogova – nešto politički… Da baš ne bude sve zabava… Nemam megalomanske planove, iako sam se zezala kad sam upisivala strojarstvo da ću sada napraviti robote koji će pokoriti svijet.
Javni poziv za plaćanje članarina u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima za 2018. godinu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će financijske potpore javnim, znanstvenim institutima, javnim sveučilištima i organizacijama civilnoga društva - znanstvenim, odnosno znanstvenostručnim udrugama, za plaćanje članarine u međunarodnim  znanstvenoistraživačkim tijelima za 2018. godinu.  Rok za podnošenje prijava je 16. travnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Obavijesti studentske službe
Ostale kategorije

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940