Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Vijesti
Prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić izabran je za člana žirija koji ima zadatak odabrati najbolje Smart city rješenja u sklopu natječaja kojeg organizira Hanza media i Razvojna agencija grada Zagreba. Pozivaju se studenti i zaposlenici fakulteta da se prijave na natječaj ukoliko rade na Smart city  rješenju. Više informacija o natječaju i uvjetima za prijavu nalazi se OVDJE.
Pozivaju se jedriličari i oni koji to žele postati na sedmi „JEDRILIČARSKI KUP FSB“ koji će se održati u Šibeniku, u terminu od 27. do 29. listopada 2017. godine. U tri dana natjecanja jedrit će se olimpijski štap na regatnim jedrilicama Beneteau Platu 25. U prilogu se nalazi poziv. 
Organizacijski odbor
Prilog o Tei Žakuli u emisiji Treći element
U četvrtak 12. listopada 2017. godine na trećem programu HTV-a je prikazana emisija Treći element s temom Odljev mozgova u znanstvenoj zajednici. U jednom od priloga predstavljena je i naša FSB docentica Tea Žakula. Cijelu emisiju možete pogledati ovdje, a prilog s Teom počinje na 27:30 min.
Održan 25. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje
U subotu, 14. listopada 2017. na regatnoj stazi Jarun održan je jubilarni 25. ''Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Republike Hrvatske''. Za devet fakulteta sa četiri Sveučilišta (Zagreb, Split, Slavonski Brod i Maribor) veslalo je više od stotinu i osamdeset studenata, studentica i diplomiranih u trideset posada osmeraca i četveraca s kormilarom. Naši studenti pobjedili su u sprintu na 500 m dok su studentice osvojile treće mjesto. U utrci na 2000 m posada FSB-a osvojila je drugo mjesto, iza posade FESB-a iz Splita.
Program između sedam utrka upotpunjavali su studenti iz udruga Omega, Humans of FSB, SOME, FSB Racing Team, HUSB i članice plesne grupe Salsando uz stručne komentare i zabavne najave Joška Kostelića iz Veslačkog saveza Zagreba.
Pokroviteljstvo veslačkom susretu i ove godine dali su rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Andrija Mikulić. 
Rezultate i fografije pogledajte na internet stranici FSB veslačke regate.
Odluka o financijskoj potpori javnim znanstvenim institutima, javnim sveučilištima i znanstvenim te znanstvenostručnim udrugama za plaćanje članarine u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima
Na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljena je Odluka o financijskoj potpori javnim znanstvenim institutima, javnim sveučilištima i znanstvenim te znanstvenostručnim udrugama za plaćanje članarine u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima (MZIT) za 2017. godinu.
ZAGICAST - imobilizacijski materijal je biorazgradiv, vodootporan, netoksičan, hipoalergeni, lagan i čvrst materijal koji se pri određenoj temperaturi oblikom prilagođava dijelu tijela i trebao bi zamijeniti gips.
Na linku u prilogu možete glasovati za projekt ZAGICAST-imobilizacijski materijal našeg doktoranda Stjepana Ćurića koji se našao među deset finalista natječaja Moj Zaba Start. Glasovanje traje do četvrtka 19.10.2017. godine.
Društvo energetičara Sisak organizira po prvi puta Sisački energetski dan 19.10.2017. u hotelu Panonija u Sisku, s početkom u 09:00 h. Nedavno ustanovljeni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova Europske unije za 40% (u odnosu na referentnu 1990.) do 2030., moguće je ostvariti samo uz široki društveni konsenzus koji uključuje suradnju gospodarskih subjekata, obrazovnih i znanstvenih institucija, nevladinih udruga, različitih interesnih skupina, ali i samih građana. Ideja je Sisačkog energetskog dana već od 1. događaja stvoriti platformu za informiranje i motiviranje građana, tvrtki i drugih lokalnih subjekata, kao i svih zainteresiranih dionika o potrebi smanjenja štetnih klimatskih promjena, zaštiti okoliša te racionalnom korištenju energije i prirodnih resursa. Format događaja je zamišljen kao prezentacije pozvanih stručnjaka u trajanju od 15 minuta s 5 minutnom diskusijom između predavanja. Predavanja su podijeljena u 3 bloka, s obzirom na centralnu temu koja se provlači kroz prezentacije bloka. Uz sama predavanja u prostoru hotela bit će postavljeni štandovi s prigodnim sadržajima, uključujući i prezentaciju električnog automobila Tesla Model S. Više informacija moguće je pronaći na poveznici. Sudjelovanje na događaju je BESPLATNO za sve sudionike. Očekujemo Vas 19.10. na Sisačkom energetskom danu!
Hrvatsko društvo za zaštitu materijala u suradnji s Katedrom za zaštitu materijala Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu organizira radionicu o osnovnim znanjima u svezi odabira, rukovanja, zavarivanja, naknadne površinske obrade i korozije nehrđajućih čelika. Radionica će se održati 20. listopada 2017. u Laboratoriju za zaštitu materijala, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, I. Lučića 1.
Poziv za radionicu se nalazi u prilogu.
Hrvatsko društvo za zaštitu materijala
ULJANIK Stipendira! je plan financijske podrške i zapošljavanja ciljano namijenjen pojedinim obrazovnim profilima. Trenutno su to sveučilišni inženjeri brodogradnje i brodostrojarstva, koji su, obzirom na proizvodni plan u sljedećem razdoblju, ključni za našu efikasnost i kvalitetu te čine dio naše dugoročne strategije obrazovanja kadrova. Studenti su pozvani da u petak 20.10.2017. u 12h u dvorani G fakulteta saznaju uvjete stipendiranja te pristupe testiranju. Više informacija u privitku.
Izv. prof. dr. sc. Smiljko Rudan
Satnica - zimski semestar ak.god. 2017./18. ver.3
Na poveznici https://www.fsb.unizg.hr/?raspored možete pogledati novu verziju satnice zimskog semestra akademske godine 2017./2018. koja će se primjenjivati od ponedjeljka 16.10.2017. Satnica je podložna promjenama na tjednoj osnovi.
Drzavna nagrada za znanost u 2016. godini dodjeljena prof.dr.sc. Nevenu Duiću
Prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu nagrađen je Državnom nagradom za znanostu 2016. godini u kategoriji Godišnja nagrada za znanost, u području tehničkih znanosti, za znanstvena istraživanja koja su usmjerena na održivi razvoj energetike, posebno na energetsko planiranje, energetsku politiku, ekonomiku energetike, racionalno korištenje energije, smanjenje utjecaja energetike na klimatske promjene te numeričko modeliranje izgaranja i prijenosa topline zračenjem. Čestitamo!
HRID – NON DESTRUCTIVE TESTING  d.o.o. zapošljava mag. ing. mech.  konstrukcijskog smjera.  Posao se sastoji od razrade strojarske dokumentacije, razvoja raznih skenera, robota i manipulatora te sastavljanja istih.  Prijave sa životopisom poslati na e-mail: zeljko.postruzin@hrid-ndt.hr.
I ove godine GeCCo (Global eCollaboration Competition) traži motivirane sudionike! Šesto uzastopno izdanje međunarodnog online natjecanja GeCCo poziva sve studente FSB-a koji su zainteresirani za područje projektnog menadžmenta (ili već imaju iskustva u ovom području) da se i ove godine prijave za sudjelovanje. Prijave su moguće do 21.10 2017. Detaljno pojašnjenje o spomenutom projektu pročitajte u prilogu ili ovdje, a ukoliko vam treba još neko dodatno objašnjenje možete se javiti asistentu Miri Hegediću na email.
Sretno svim prijavljenima!
Sinago d.o.o. je inovativna izvozno orijentirana proizvodna tvrtka, specijalizirana za opremanje interijera prodajnih prostora vrhunskih svjetskih brendova. Zahvaljujući stalnom rastu poslovanja, kontinuirano zapošljavamo marljive, znatiželjne, stručne suradnike na poslovima izrade idejnih rješenja i projektiranja, tehničkog dizajna, do proizvodnje i ugradnje. Prisutni smo na europskom i svjetskom tržištu gdje izvozimo 80% proizvoda te smo pouzdan partner renomiranim tvrtkama. Trenutačmo imamo potreba za više konstruktora / tehnologa. Zainteresirani trebaju poslati svoju prijavu sa životopisom na ured.uprava@sinago.hrOglas je u prilogu.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad na roku u ožujku 2018. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka. Molbe (u privitku) se predaju u Referadu za završne i diplomske ispite do petka 3. studenog 2017. u vremenu od 10 - 12 h. Molba mora obavezno biti potpisana od strane odabranog mentora. Studenti koji su dobili završni zadatak u ak. god. 2016./2017., a nisu ga stigli obraniti, mogu zadržati istu temu i mentora i za ak.god. 2017./2018. ukoliko to žele. Ukoliko ne žele, mogu promijeniti i temu i mentora. Bez obzira da li se mentor i tema mijenjaju ili ne, mora se ponoviti postupak zadavanja.
Studenti koji ne planiraju braniti završni rad u ožujku, nego u rujnu, molbu za zadavanje će moći predati i u travnju 2018. Molbe nije potrebno urudžbirati.
Ukoliko student želi odabrati mentora s drugog smjera obavezno se mora javiti prof. dr. sc. Zvonku Heroldu.
Natječaji za 5 viših stručnih suradnika na projektu NERO na FSB-u
Natječaji za radna mjesta viših stručnih suradnika na projektu NERO, objavljeni su dana 12.10.2017. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekstovi natječaja nalaze se u prilogu.
Natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“. Zajednički istraživački projekti omogućiti će znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Rok za prijavu je 19. siječnja 2018. godine (17:00 CET).
Događanja
Oglasi o radnim mjestima i stipendijama
Obavijesti studentske službe
Ostale kategorije

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940