Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt   
   Novosti
Izašao je drugi broj časopisa Brodogradnja, sveščić 69 za Lipanj 2018. godine u izdanju FSB-a. Stranicu broja možete vidjeti na portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske Hrčak. Stranicu časopisa možete vidjeti na web stranici časopisa Brodogradnja ili na portalu Hrčak.
Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Drugi rezultati 1. krug Natječaja - Erasmus+ stručna praksa, 2018./19.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je druge rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2018./19., a uključuju sve prijave zaprimljene do 20.6.2018. Rezultate možete pregledati na poveznici.
Natječaji za bilateralne razmjenu na Universidad de Chile i M.V. Lomonosov
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaje u sklopu bilateralne međusveučilišne suradnje za studentsku razmjenu  u ljetnom semestru ak.god. 2018./2019. na Universidad de Chile i Moskovskom državnom Sveučilištu M.V. Lomonosov. Rokovi za prijave su u srpnju 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“
Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) za natječaj „Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije“. Rok za prijavu je 2. srpnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Neven Hadžić, docent na Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku sudjelovao je na Okruglom stolu ''Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj'' održanom 04.07.2018. u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike u povodu predstavljanja mjera populacijske politike Predsjednice Republike i njezina poziva na javnu raspravu o ključnim problemima demografije. Na Okruglom stolu su sudjelovali mladi iz cijele Hrvatske koji su svojim konstruktivnim kritikama i prijedlozima dali doprinos rješavanju raznih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću, želeći ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj. Više na poveznici.
DEKRA nagrađuje kreativne poslovne ideje - prijavi se i osvoji stipendiju u jednokratnom iznosu od 18.000,00 kn! U ovom zadatku nema točnih i netočnih odgovora - cijenimo originalne, kreativne i upotrebljive ideje koje se uklapaju u naš smjer poslovanja. Prijave traju do 01.08. 2018. i vrše se isključivo putem obrasca za prijavu: https://goo.gl/forms/cWzo7KGCHmtHfLZC2 Za više informacija o uslugama i poslovnim jedinicima posjetite naš službeni YouTube kanal: https://bit.ly/2J84Ruo i našu web stranicu: https://www.dekra-zapo.hr/ Gotove radove pošaljite nam do 01.10.2018. na sljedeću adresu: marketing.hr@dekra.com gdje nam se isto tako možete obratiti za sva pitanja i dodatne informacije. Više detalja u privitku. 
Ovogodišnji sedmi po redu Jedriličarski kup FSB održan je od 15. do 17. lipnja 2018. u Šibeniku. Jedrilo se na regatnim monotip jedrilicama Beneteau Platu 25. Prva dva dana natjecanja, odjedreno je 9 kvalifikacijskih regata po jakoj buri (4 u petak i 5 u subotu) nakon čega su formirane finalne grupe. Zadnji, finalni dan natjecanja jedrene su tri regate u teškim uvjetima, u početku po slaboj buri, a kasnije po jakom maestralu. Konačne rezultate i popis posada pogledajte ovdje.
U petak 8.6.2018. godine je u hotelu Westin održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu automobilsku industriju na kojem surađuju Feroimpex - automobilska tehnika i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Projekt je vrijedan 54 milijuna kuna. Više informacija se može pročitati na stranicama poslovnog tjednika Lider.
U periodu od 6. do 8. lipnja 2018. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su dvije tvornice jednog od vodećih svjetskih proizvođača automatskih i mehaničkih mjenjača, osovina i servoupravljača, njemačkog koncerna ZF u Friedrichshafenu i Passauu. Stručnu ekskurziju organizirala je tvrtka Hidromehanika d.o.o., zastupnik i ugovorni servis partner koncerna ZF Friedrichshafen AG za područje Republike Hrvatske, kojoj najljepše zahvaljujemo na izvrsnoj organizaciji posjete. Nekoliko fotografija sa stručne ekskurzije je u privitku.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
17 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su dio poziva za ulaganja u vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu vrijedna milijardu kuna iz EU fondova, svečano je potpisano u ponedjeljak 28.5.2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu. Od toga 2 su projekta prijavljena od strane Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu - Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije-CRTA (vrijedan 36.994.416,3 2kn) i Opremanje regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici-ORCHID (vrijedan 7.029.328,12 kn). Više informacija nalazi se u privitku.
Poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Objavljen je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2018. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Ove stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima, odnosno onima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. Natječaj je otvoren do 12. rujna 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na poveznici.
Natječaji u području Sigurne, čiste i učinkovite energije
Otvorene su nove teme natječaja BUILDING A LOW-CARBON, CLIMATE RESILIENT FUTURE u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Natječaj i uvjete za prijavu možete pronaći na poveznici
Studenti brodogradnje FSB-a su sa svojim 'brodociklovima' vlastitih projekata i izrade sudjelovali na svim međunarodnim 'waterbike' regatama od 1996. godine. Do sada su studenti brodogradnje FSB-a bili dva puta organizatori i domaćini regate u Zagrebu: 1999. i 2008. godine. U povodu desetogodišnjice International Waterbike Regatte (IWR) u Zagrebu pogledajte fotografije iz 2008. godine.
Foto Kalman Žiha
Studenti smjera Mehatronika i robotika učestvovali su sa šest inovativnih studentskih radova na 5. Izložbi inovacija I3G koja je održana 17. i 18. svibnja 2018. godine u Hotelu Sport u Ivanić Gradu. Uspješan nastup studenata rezultirao je s osvojena dva srebrna i jednim brončanim odličjem. Mentor studentskih radova je prof. dr. sc. Željko Šitum. Popis nagrađenih radova i fotografije s izložbe pogledajte u privitku.
Hrvoje Mikulčić dobitnik nagrade HATZ-a „Vera Johanides“
Dr. sc. Hrvoje Mikulčić, poslijedoktorand na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, dobio je nagradu za najboljeg mladog znanstvenika u 2017. godini koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske. Nagrada „Vera Johanides“ dodjeljuje se  znanstveniku koji je u proteklih pet godina ostvario zamjetan osobni znanstveni ili stručni napredak ili postigao zapaženi doprinos u području koje istražuje.
Andrija Buljac, asistent na Zavodu za mehaniku fluida, dobitnik je godišnje nagrade za mlade znanstvenike AMAC-UK Nenad Bićanić. Ovu nagradu dodjeljuje Udruga bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta u Velikoj Britaniji (AMAC-UK) mladim znanstvenicima iz Republike Hrvatske za posjet znanstvenim ustanovama u Velikoj Britaniji. Nagrada je dodijeljena za istraživački boravak na Sveučilištu Newcastle u sklopu HRZZ projekta Wind and Sea Loads on Energy Structures (WESLO). Više detalja u privitku.
Danijel Pavković izabran za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU
Izv. prof. dr. sc. Danijel Pavković izabran je za redovitog člana Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940