Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Novosti
Objavljen je natječaj Nacionalnog programa stipendiranja Slovačke Republike koji podržava mobilnost međunarodnih studenata, doktorskih studenata, sveučilišnih profesora i istraživača za stipendije na visokim učilištima i istraživačkim organizacijama u Slovačkoj. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku i u privitku dokumenta.
LEAP SUMMIT 2018: predstavljeni FSB projekti iz područja robotike
U sklopu LEAP SUMMITA 2018, održana je konferencija „EU za mlade“ na kojoj je dr.sc. Marko Švaco zajedno s Lukom Drobilom, istraživačem na projektu NERO, imao izlaganje pod nazivom "S robotima u digitalnu budućnost - Istraživački i razvojni projekti na FSB-u".

Na FSB-u se trenutno provodi više projekata iz područja robotike: od medicinske robotike do primijenjene industrijske robotike. Neki od projekata koji su prezentirani su znanstveni projekt ACRON (HRZZ), te istraživački i razvojni projekti RONNA - robotska neuronavigacija (EFRR/HIT), NERO - neurokirurški robot (EFRR) i FAT -Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju (EFRR), kao i infrastrukturni projekt CRTA - Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (EFRR).

Svi navedeni projekti uključuju zapošljavanje većeg broja mladih istraživača i znanstvenika tvoreći interdisciplinarne timove, što je osnovni preduvjet za uspjeh projekata ali je i temelj za razvoj karijera mladih ljudi u znanosti, istraživanju i razvoju u područjima visokih tehnologija.
Tajvanski program stipendiranja za studente
Ministarstvo obrazovanja Republike Kine (Tajvan) raspisalo je natječaj za dvije vrste stipendija:
  1. stipendije za studente koji žele upisati redovni studij na preddiplomskoj, diplomskoj ili doktorskoj razini te
  2. stipendije u trajanju od 1 godine, 6 mjeseci tj. u trajanju od 2 mjeseca za studente koji žele učiti mandarinski kineski u ak. god. 2018./19. godini
Rok za prijavu je 30. travanj 2018., a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Suradnja između TH Aachen, Institut für Kunststoffverarbeitung i FSB-a, pretežno na području plastike i gume traje već pola stoljeća. Među ostalim, ta suradnja je rezultirala i dodjelom dviju stipendija ugledne Zaklade Alexander von Humboldt. Pojedinosti možete pročitati u privitku.
Javni poziv za plaćanje članarina u međunarodnim znanstvenoistraživačkim tijelima za 2018. godinu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljivat će financijske potpore javnim, znanstvenim institutima, javnim sveučilištima i organizacijama civilnoga društva - znanstvenim, odnosno znanstvenostručnim udrugama, za plaćanje članarine u međunarodnim  znanstvenoistraživačkim tijelima za 2018. godinu.  Rok za podnošenje prijava je 16. travnja 2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Stipendije Vlade Francuske Republike
Vlada Francuske Republike dodjeljuje 7 stipendija u trajanju od 9 mjeseci za diplomski i poslijediplomski studij, te 6 stipendija za stručno usavršavanje u trajanju od 1 do 3 mjeseca. Stipendije obuhvaćaju sva područja studija koji počinje u listopadu 2018. Rok za podnošenje prijava je 15. travnja 2018. godine., a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Uspješna suradnja Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Instituta Ruđer Bošković
Ugledni znanstveni časopis Chemical Science (IF 8.7), najprestižniji časopis u izdanju Kraljevskog društva za kemiju i jedan od vodećih časopisa u području kemijskih znanosti, objavio je rezultate istraživanja znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković koji su razvili novi instrument za neposredno praćenje temperature reakcijske smjese tijekom mehanokemijskog procesa, što je do sada predstavljalo jedan od velikih neriješenih problema u ovom području kemijskih znanosti. U suradnji sa znanstvenicima s Katedre za tehničku termodinamiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, pružili su i kvantitativno objašnjenje opaženih temperaturnih profila.
Više informacija o objavljenom radu pronađite putem poveznice
Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja"
Objavljen poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.03.1.1.03 "Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja". Rok za podnošenja prijave je 4.6.2018. godine, a detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Croatian Women of Influence“ koju dodjeljuje Croatian Women's Network (CWN). CWN sa sjedištem u Torontu broji više od pet stotina članova te je prepoznata kao platforma koja povezuje ugledne Hrvatice u domovini i inozemstvu. „Croatian Women of Influence“ je prestižna nagrada koja prepoznaje angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskog porijekla te je od 2016. do danas dodijeljena dobitnicama iz Hrvatske i hrvatskih zajednica Australije, Kanade, SAD-a, UK-a, Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, BiH, Italije i južne Amerike. HRTGlas Slavonije.
Fulbright stipendije za istraživački rad u SAD-u za ak. god. 2019./2020.
Objavljen je natječaj za svjetski poznatu Fulbright stipendiju za istraživački rad na američkim sveučilištima u akademskoj godini 2019./2020. Rok za prijavu je 12.05.2018., a više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodijelilo je deset nagrada mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2017. godinu. Među dobitnicima je i Andrea Farkas, mag. ing. nav. arch. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a nagradu je dobio za rad „Numerical investigation into the interaction of resistance components for series 60 catamaran“ iz područja tehničkih znanosti, polje brodogradnja.
Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) kao dio Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nudi studentima besplatno informiranje, savjetovanje i  radionice. Više informacija temeljem kontakata u prilogu.
Dana 13. veljače 2018. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su Međunarodni sajam automatike, robotike i mehatronike – IFAM u Ljubljani, Slovenija. Prijevoz i ulaznice za sajam osigurala je tvrtka Krovel d.o.o. (ekskluzivni distributer opreme Beckhoff Automation za Hrvatsku) kojoj zahvaljujemo na višegodišnjoj organizaciji ove stručne ekskurzije. U privitku je nekoliko fotografija sa sajma.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
U sklopu Terenske nastave studenti IV. i V. godine termotehničkog usmjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kroz kolegije Hlađenje i dizalice topline i Projektiranje rashladnih sustava posjetili su termotehnička i procesna postrojenja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće na lokaciji Rakitovec nedaleko Velike Gorice, te mesnu industriju PPK Karlovac. Stručna ekskurzija organizirana je 16.01.2018. godine. Više u prilogu.
Objavljen natječaj "Fulbright Specialist Program"
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu objavilo je natječaj "Fulbright Specialist Program" koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana. Prijave se zaprimaju od 15. siječnja do 30. ožujka 2018. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Autodesk nudi besplatne edukacijske licence i Cloud servise svim ovlaštenim obrazovnim ustanovama kojima je primarna uloga školovanje upisanih studenata/učenika. Tako dobivene licence i servisi mogu se upotrebljavati isključivo u svrhe vezane uz učenje, obuku, istraživanje te razvoj. Bitno je razlikovati dvije vrste licenci, jedne su namijenjene obrazovnim ustanovama, a druge predavačima i učenicima /studentima. Upute za generiranje licence i preuzimanje softvera su u prilogu.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940