Početna

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.
Međunarodna konferencija | stipendije | Europski Forum Alpbach 17.-30.8.2024

Europski Forum Alpbach (EFA) dodjeljuje pune stipendije za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Alpbachu u Austriji od 17. do 30. kolovoza 2024.
 
Četiri su glavne teme konferencije:
  • ekonomska suverenost Europe,
  • sigurnost Europe u multipolarnom svijetu,
  • jačanje demokracije i
  • borba protiv klimatskih promjena i očuvanje okoliša;
  • uz naglasak na tehnologiju i inovacije te snažnu kulturno-umjetničku komponentu programa.
Europski Forum Alpbach je platforma osnovana 1945. godine i okuplja angažirane mlade ljude i vodeće stručnjake iz poslovnog svijeta, politike i međunarodnih odnosa, akademske i znanstvene zajednice te civilnog društva iz cijelog svijeta s ciljem razvoja ideja za osnaživanje i demokratski razvoj Europe.

EFA Fondacija ove godine dodjeljuje oko 350 stipendija za mlade iz cijelog svijetaNatječaj za stipendije otvoren je od 5. do 28. ožujka, a prijaviti se mogu mladi u dobi od 18 do 30 godina, bez obzira na akademsku disciplinu. Akademsko obrazovanje preduvjet je za prijavu.

Puna stipendija pokriva troškove sudjelovanja u svim dijelovima programa, smještaja (14 noćenja s doručkom), lokalnog prijevoza (autobus, žičara), posjeta lokalnim turističkim atrakcijama i dnevni džeparac u iznosu od 20 eura. Ukupna vrijednost stipendije je 2.000 eura. Stipendija ne pokriva troškove prijevoza (npr. povratna karta vlakom iz Zagreba ~50 eura) i putnog osiguranja (~30 eura).

Za više informacija o Europskom Forumu Alpbach i natječaju za stipendije javiti se mailom na club.croatia@alpbach.network ili registrirajte za online Q&A (na engleskom jeziku):
06. ožujka u 17:30 – registracija
14. ožujka u 09:30 – registracija
18. ožujka u 17:30 – registracija
22. ožujka u 09:30 – registracija
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. ožujka 2024.

Humans of FSB: Dominik Matišin, student

U sedmom razredu osnovne škole razrednica nas je pitala u koju ćemo se srednju školu upisati. Prijateljica i ja smo odmah rekli: „U srednju ćemo u MIOC, a onda na FER.“ I tako je i bilo. Na prvoj godini FER-a jedan dobar prijatelj mi je rekao da na FSB-u postoji Racing Team, a kako i on i ja već dugo pratimo Formulu, odlučili smo se priključiti timu. U tom razdoblju počele su mi se motati misli po glavi o tom je li FER za mene ili nije, i ako nije za mene, što bih dalje. Izgurao sam drugu godinu, nekako i treću, ali sam tada shvatio da definitivno želim upisati nešto drugo. Odluka za FSB mi je došla dosta prirodno jer mi je FSB davao najveće prilike da radim u autoindustriji, što mi je želja nakon školovanja.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. ožujka 2024.

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024. održat će se 15. ožujka u 11 sati u FSB vijećnici u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1, Žitnjak. 

Svi su dobrodošli, registracija nije potrebna.

Organizatori i bivši volonteri će podijeliti svoje iskustvo i anegdote s utrka koje se u Hrvatskoj održavaju od 2020. godine.
A novi potencijalni volonteri imat će priliku postaviti pitanja i registrirati se za volontiranje.

Od 18. do 21. travnja održat će se četvrta sezona utrka u Hrvatskoj u sklopu ovog svjetskog prvenstva.

Više o WRC-u na https://rally-croatia.com/hr/
 Događanja
Maja Trstenjak
3. ožujka 2024.

Projekt FSB-a i BMW-a predstavljen u Münchenu

Na okupljanju Hrvata u Münchenu, Vladi Republike Hrvatske kratko je predstavljen projekt FSB-a i BMW-a. Tom prilikom izjave su dali gospodin Dr. Daniel Tomić, predsjednik uprave Tomić Grupe, te gospodin Ivan Rumenović, voditelj kooperacijeskog projekta između BMW-a i FSB-a.

Suradnju na razvoju računalnih modela i modela umjetne inteligencije koji će se koristiti za predikciju proizvodnje prototipnih baterijskih ćelija na FSB-u od studenog 2023. vodi doc. dr. sc. Marko Švaco sa svojim timom u laboratorijima CRTA-e.

Prilog s događaja možete pogledati na POVEZNICI (1:05-3:48).
 Iz medija
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Udruga BEST Zagreb poziva na AI BattleGround

BEST Zagreb u suradnji s partnerima otvorio je prijave za osmi po redu AI BattleGround - najveće natjecanje u umjetnoj inteligenciji koje studenti organiziraju za studente.

Ove godine AIBG će se održati 22. i 23. ožujka 2023. Natjecanje traje 24 sata, a sudionici će imati 20 sati za programiranje i treniranje umjetne inteligencije. Po završetku programiranja, kreirani botovi međusobno će se boriti sve dok najinteligentniji ne pobijedi.
 Događanja
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Poziv za prijave: Inženjerka godine

Drage inženjerke, pozivamo vas da sudjelujete u inicijativi "Inženjerka godine" i podržite raznolikost u STEM području! 

Iako je udio studentica na STEM studijima sve veći, još uvijek nedostaje žena u inženjerskim karijerama. Zašto? Rekli bismo, zbog nedostatka vidljivih uzora i nedovoljno prepoznate važnost inženjerskih doprinosa društvu u cjelini.

Cilj je inspirirati i potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja.  Kroz inicijativu "Inženjerka godine" deset inspirativnih priča će biti izabrano, a čak četiri žirija u kojima će sjediti i učenice srednjih škola će odabrati "najbolju" inženjerku koja će biti lice ovogodišnje generacije inženjerki! 

Inženjerke, bile u akademiji ili industriji, pridružite nam se vašom registracijom do 4. ožujka 2024 i podržite ovu važnu inicijativu! Prijavite se ovdje: https://inzenjerka-godine.hr/hr/o-projektu 
 Karijere
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

SATNICA - Ljetni semestar 2023/2024 - ver.2

Na poveznici možete pogledati satnicu koja će se primjenjivati od ponedjeljka 04.03.2024.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
1. ožujka 2024.

Studenti osvojili srebrne medalje na izložbi inovacija IPITEX 2024 Bangkok, Thailand

Od 2.-6. veljače 2024. u Bangkoku, Thailand održana je izložba inovacija International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition IPITEx 2024 na kojoj je sudjelovalo više od 1000 inovatora iz 24 zemalja svijeta.

Na ovoj izložbi naši studenti LOVRO ZORIČIĆ i ANTE IVANKOVIĆ osvojili su vrijedne nagrade.

Lovro Zoričić osvojio je SREBRNU medalju Međunarodnog ocjenjivačkog suda i medalju WIIPA (Svjetska organizacija udruga inovatora) za rad 'Pneumatic robotic arm with a flexible gripper'.

Ante Ivanković osvojio je SREBRNU medalju i specijalnu nagradu WIIPA za rad 'Pneumatic manipulator for obstacle avoidance on conveyor belt'.

Mentor radova je prof. dr. sc. Željko Šitum.

Čestitamo!
 Novosti
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

Natječaj za radno mjesto Administrativno-financijskog voditelja projekta INITIATE

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Administrativno-financijskog voditelja projekta, 1 izvršitelj/ica, na projektu „INITIATE - Supporting European R&I Through stakeholder collaboration and institutional reform“ u Centru za podršku i razvoj karijera studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj je objavljen 1. ožujka 2024. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 11. ožujka 2024. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
1. ožujka 2024.

Održano prvo izdanje događaja FSB JOBS

Događaj FSB JOBS - NASTAVI KARIJERU NA FAKULTETU po prvi put je održan 27. veljače 2024. ciljem s predstavljanja prilika za zapošljavanje na katedrama, laboratorijima i projektima FSB-a studentima i alumnima.

Događanje je sufinancirala Europska unija kroz Horizon Europe projekt Initiate Project, koji koordinira FSB.
 Novosti
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Javna tribina: Rotorcraft Flight Testing and Evaluation

Pozivamo vas na javnu tribinu Zavoda za zrakoplovno inženjerstvo "Rotorcraft Flight Testing and Evaluation" gosta predavača Dr.-Ing. Tim Mehling iz Airbusa, suradnika na Institute for Rotorcraft and Vertical Flight, Technical University Munich koje će se održati u petak 8. ožujka 2024. u 12h u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1 (Tekstilpromet), A prizemlje, Velika vijećnica (prostorija L4B).

Predavanje je namijenjeno studentima, ali je otvoreno za sve zainteresirane.
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Poziv na FEMME STEM 2024

Hej, fantastične žene STEM-a!
 
Ostavite kalkulatore i uzmite pauzu od laboratorijskih mantila jer stiže FEMME STEM događaj koji će zapaliti vašu znatiželju i spojiti vas s nevjerojatnim ženama iz svijeta znanosti i tehnologije!

Znate li tko smo? Mi smo ekipa iz EUROAVIA  Zagreb, a.k.a. "nebeski geekovi", koji vole avione gotovo jednako kao i promicanje žena u STEM-u. Ovog 8. ožujka, na Dan žena, bacamo mikroskope i jednadžbe u zrak i posvećujemo poslijepodne upoznavanju s istaknutim damama iz STEM područja koje su rock zvijezde u svojim laboratorijima i uredima.

Ne propustite! Prijavite se brzinom svjetlosti (ili barem brzinom vašeg internetskog provider-a) klikom na link: https://forms.gle/DP6BY2EBG6Q33EZs5
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

CRTA traži suradnike na projektu

Postanite dio projekta FSB-a u području neinvazivne registracije pacijenata za robotsku neurokirurgiju. Projekt se odvija u okviru Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), te tražimo kandidate iz područja robotike, računalnih znanosti, mehatronike, strojnog vida, matematičkih metoda i programiranja. Nudimo istraživačke radne pozicije uz sljedeće pogodnosti:

·       Financiran doktorat

·       Međunarodne specijalizirane doktorske škole u trajanju do 10 dana,

·       Međunarodna istraživačka iskustva na vanjskim institucijama, od 30 do 90 dana

·       Mogućnost objavljivanja i prezentiranja radova na međunarodnim konferencijama

Zainteresirani? Za više informacija posjetite https://crta-robotics.com i kontaktirajte voditelja projekta, doc. dr. sc. Filipa Šuligoja putem e-maila: filip.suligoj@fsb.unizg.hr.

Raspisivanje više natječaja odvijat će se tijekom sljedećih šest mjeseci
 Karijere
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Humans of FSB: Dominik Matišin, student

U sedmom razredu osnovne škole razrednica nas je pitala u koju ćemo se srednju školu upisati. Prijateljica i ja smo odmah rekli: „U srednju ćemo u MIOC, a onda na FER.“ I tako je i bilo. Na prvoj godini FER-a jedan dobar prijatelj mi je rekao da na FSB-u postoji Racing Team, a kako i on i ja već dugo pratimo Formulu, odlučili smo se priključiti timu. U tom razdoblju počele su mi se motati misli po glavi o tom je li FER za mene ili nije, i ako nije za mene, što bih dalje. Izgurao sam drugu godinu, nekako i treću, ali sam tada shvatio da definitivno želim upisati nešto drugo. Odluka za FSB mi je došla dosta prirodno jer mi je FSB davao najveće prilike da radim u autoindustriji, što mi je želja nakon školovanja.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. ožujka 2024.

Humans of FSB: Hrvoje Mikulčić, iskusni istraživač na projektu

Uvijek govorim da sam završio FSB u manje od 5 godina odnosno u 4 godine i 9 mjeseci: krenuo u 10. mjesecu 2004., a završio u 7. mjesecu 2009. Sjećam se da sam drugu godinu položio Fluide i Elemente te Termu I i II, sve u rokovima, te da sam imao bezbrižno ljeto. Trudio sam se sve završavati u prvim rokovima kako bih imao vremena cijelo ljeto, pa sve do početka zimskog semestra u 10. Mjesecu, ispuniti privatnim hobijima i putovanjima. Volim jako putovati, upoznavati nove kulture, nove ljude, nove običaje, nove kuhinje. Tako sam ljeto 2007., nakon treće godine studija, privatno boravio u Pittsburghu na Sveučilištu Carnegie Mellon. To mi je bio prvi posjet SAD-u i na neki način mi je promijenio shvaćanje mojih sposobnosti. Vidio sam da sam konkurentan, da je znanje koje sam stekao tijekom obrazovanja u Hrvatskoj, pa tako i na FSB-u, konkurentno.
 Život na FSB
Andrija Levanić
20. veljače 2024.

Humans of FSB: Lucija Marijetić, studentica

Za ESTIEM sam prvi put čula na veslačkoj regati. Između utrka bile su prezentirane studentske udruge, među kojima me posebice zaintrigirala udruga mog usmjerenja – industrijsko inženjerstvo i menadžment. Ubrzo sam saznala da je ESTIEM prije svega europska studentska organizacija, što samim time nosi i međukulturni aspekt. Oduvijek sam bila tip osobe koja ne uživa isključivo u učenju i teoriji, a ESTIEM je nudio upravo sve što sam tražila od jedne studentske udruge.
 Život na FSB
Andrija Levanić
12. veljače 2024.

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024. održat će se 15. ožujka u 11 sati u FSB vijećnici u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1, Žitnjak. 

Svi su dobrodošli, registracija nije potrebna.

Organizatori i bivši volonteri će podijeliti svoje iskustvo i anegdote s utrka koje se u Hrvatskoj održavaju od 2020. godine.
A novi potencijalni volonteri imat će priliku postaviti pitanja i registrirati se za volontiranje.

Od 18. do 21. travnja održat će se četvrta sezona utrka u Hrvatskoj u sklopu ovog svjetskog prvenstva.

Više o WRC-u na https://rally-croatia.com/hr/
 Događanja
Maja Trstenjak
3. ožujka 2024.

Projekt FSB-a i BMW-a predstavljen u Münchenu

Na okupljanju Hrvata u Münchenu, Vladi Republike Hrvatske kratko je predstavljen projekt FSB-a i BMW-a. Tom prilikom izjave su dali gospodin Dr. Daniel Tomić, predsjednik uprave Tomić Grupe, te gospodin Ivan Rumenović, voditelj kooperacijeskog projekta između BMW-a i FSB-a.

Suradnju na razvoju računalnih modela i modela umjetne inteligencije koji će se koristiti za predikciju proizvodnje prototipnih baterijskih ćelija na FSB-u od studenog 2023. vodi doc. dr. sc. Marko Švaco sa svojim timom u laboratorijima CRTA-e.

Prilog s događaja možete pogledati na POVEZNICI (1:05-3:48).
 Iz medija
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Udruga BEST Zagreb poziva na AI BattleGround

BEST Zagreb u suradnji s partnerima otvorio je prijave za osmi po redu AI BattleGround - najveće natjecanje u umjetnoj inteligenciji koje studenti organiziraju za studente.

Ove godine AIBG će se održati 22. i 23. ožujka 2023. Natjecanje traje 24 sata, a sudionici će imati 20 sati za programiranje i treniranje umjetne inteligencije. Po završetku programiranja, kreirani botovi međusobno će se boriti sve dok najinteligentniji ne pobijedi.
 Događanja
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Poziv za prijave: Inženjerka godine

Drage inženjerke, pozivamo vas da sudjelujete u inicijativi "Inženjerka godine" i podržite raznolikost u STEM području! 

Iako je udio studentica na STEM studijima sve veći, još uvijek nedostaje žena u inženjerskim karijerama. Zašto? Rekli bismo, zbog nedostatka vidljivih uzora i nedovoljno prepoznate važnost inženjerskih doprinosa društvu u cjelini.

Cilj je inspirirati i potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja.  Kroz inicijativu "Inženjerka godine" deset inspirativnih priča će biti izabrano, a čak četiri žirija u kojima će sjediti i učenice srednjih škola će odabrati "najbolju" inženjerku koja će biti lice ovogodišnje generacije inženjerki! 

Inženjerke, bile u akademiji ili industriji, pridružite nam se vašom registracijom do 4. ožujka 2024 i podržite ovu važnu inicijativu! Prijavite se ovdje: https://inzenjerka-godine.hr/hr/o-projektu 
 Karijere
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

Studenti osvojili srebrne medalje na izložbi inovacija IPITEX 2024 Bangkok, Thailand

Od 2.-6. veljače 2024. u Bangkoku, Thailand održana je izložba inovacija International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition IPITEx 2024 na kojoj je sudjelovalo više od 1000 inovatora iz 24 zemalja svijeta.

Na ovoj izložbi naši studenti LOVRO ZORIČIĆ i ANTE IVANKOVIĆ osvojili su vrijedne nagrade.

Lovro Zoričić osvojio je SREBRNU medalju Međunarodnog ocjenjivačkog suda i medalju WIIPA (Svjetska organizacija udruga inovatora) za rad 'Pneumatic robotic arm with a flexible gripper'.

Ante Ivanković osvojio je SREBRNU medalju i specijalnu nagradu WIIPA za rad 'Pneumatic manipulator for obstacle avoidance on conveyor belt'.

Mentor radova je prof. dr. sc. Željko Šitum.

Čestitamo!
 Novosti
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

Održano prvo izdanje događaja FSB JOBS

Događaj FSB JOBS - NASTAVI KARIJERU NA FAKULTETU po prvi put je održan 27. veljače 2024. ciljem s predstavljanja prilika za zapošljavanje na katedrama, laboratorijima i projektima FSB-a studentima i alumnima.

Događanje je sufinancirala Europska unija kroz Horizon Europe projekt Initiate Project, koji koordinira FSB.
 Novosti
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Javna tribina: Rotorcraft Flight Testing and Evaluation

Pozivamo vas na javnu tribinu Zavoda za zrakoplovno inženjerstvo "Rotorcraft Flight Testing and Evaluation" gosta predavača Dr.-Ing. Tim Mehling iz Airbusa, suradnika na Institute for Rotorcraft and Vertical Flight, Technical University Munich koje će se održati u petak 8. ožujka 2024. u 12h u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1 (Tekstilpromet), A prizemlje, Velika vijećnica (prostorija L4B).

Predavanje je namijenjeno studentima, ali je otvoreno za sve zainteresirane.
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Poziv na FEMME STEM 2024

Hej, fantastične žene STEM-a!
 
Ostavite kalkulatore i uzmite pauzu od laboratorijskih mantila jer stiže FEMME STEM događaj koji će zapaliti vašu znatiželju i spojiti vas s nevjerojatnim ženama iz svijeta znanosti i tehnologije!

Znate li tko smo? Mi smo ekipa iz EUROAVIA  Zagreb, a.k.a. "nebeski geekovi", koji vole avione gotovo jednako kao i promicanje žena u STEM-u. Ovog 8. ožujka, na Dan žena, bacamo mikroskope i jednadžbe u zrak i posvećujemo poslijepodne upoznavanju s istaknutim damama iz STEM područja koje su rock zvijezde u svojim laboratorijima i uredima.

Ne propustite! Prijavite se brzinom svjetlosti (ili barem brzinom vašeg internetskog provider-a) klikom na link: https://forms.gle/DP6BY2EBG6Q33EZs5
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

CRTA traži suradnike na projektu

Postanite dio projekta FSB-a u području neinvazivne registracije pacijenata za robotsku neurokirurgiju. Projekt se odvija u okviru Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), te tražimo kandidate iz područja robotike, računalnih znanosti, mehatronike, strojnog vida, matematičkih metoda i programiranja. Nudimo istraživačke radne pozicije uz sljedeće pogodnosti:

·       Financiran doktorat

·       Međunarodne specijalizirane doktorske škole u trajanju do 10 dana,

·       Međunarodna istraživačka iskustva na vanjskim institucijama, od 30 do 90 dana

·       Mogućnost objavljivanja i prezentiranja radova na međunarodnim konferencijama

Zainteresirani? Za više informacija posjetite https://crta-robotics.com i kontaktirajte voditelja projekta, doc. dr. sc. Filipa Šuligoja putem e-maila: filip.suligoj@fsb.unizg.hr.

Raspisivanje više natječaja odvijat će se tijekom sljedećih šest mjeseci
 Karijere
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Zanimanjima budućnosti do zelene tranzicije: Studij FER-a i FSB-a kao primjer dobre prakse

Najvažnija odrednica budućnosti prijelaz je na održivo, niskougljično gospodarenje energijom, kroz tranziciju prema čistoj i obnovljivoj energetici, a ambiciozni ciljevi trebaju biti podržani takvim aktivnostima i stručnjacima koji će ih provesti. Ključne su to poruke s radionice Zelena tranzicija - stručnjaci za velike izazove, koja se održala 26. veljače 2024. godine na FER-u, u suradnji dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta – FER-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnici ovih fakulteta su na top listi svjetskih znanstvenika te s hrvatskom industrijom već godinama obrazuju stručnjake u području energetike.

Saznajte više na pozveznicama:
https://www.fer.unizg.hr/novosti?@=2zhkv#news_94045

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/FER-i-FSB-Radionica-Zelena-tranzicija
 Iz medija
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.

Proljetni trening o vodiku i gorivnim člancima

Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, organizira proljetni trening o vodiku i gorivnim člancima, te vas ovim putem pozivamo na sudjelovanje. Partner proljetnoga treninga je Siemens Energy d.o.o.

Trening će se održati 25. i 26.3.2024. godine u Zagrebu u hotelu Westin. Rok za prijavu je 18.3.2024. godine. Službeni jezik predavanja je engleski. 

Predavači (treneri) su priznati stručnjaci u području vodikovih tehnologija s dugogodišnjim iskustvom. Više informacija o treningu, iznosu kotizacije i načinu prijave možete pronaći putem poveznice: https://rh2ec.com/spring-training-2024/ 

Program je dostupan na poveznici gdje možete i upoznati predavače klikom na njihov CV: https://rh2ec.com/sthfc2024-programme/

Program se također nalazi u privitku.
 Događanja
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.

Natječaji za stipendije francuske vlade

Objavljeni su natječaji za stipendije francuske vlade koji su namijenjeni hrvatskim studentima diplomskih i poslijediplomskih studija svih znanstvenih disciplina, za kraće ili duže boravke u Francuskoj.

Sve koji žele dobiti dodatne informacije o stipendijama i mogućnostima studiranja u Francuskoj pozvani su na Dan otvorenih vrata Espace Campus France Croatie u utorak 5. ožujka 2024 od 12 do 18 h u Medijateku Francuskog instituta (Preradovićeva 5).
 Karijere
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024

Predstavljanje WRC Croatia Rally 2024. održat će se 15. ožujka u 11 sati u FSB vijećnici u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1, Žitnjak. 

Svi su dobrodošli, registracija nije potrebna.

Organizatori i bivši volonteri će podijeliti svoje iskustvo i anegdote s utrka koje se u Hrvatskoj održavaju od 2020. godine.
A novi potencijalni volonteri imat će priliku postaviti pitanja i registrirati se za volontiranje.

Od 18. do 21. travnja održat će se četvrta sezona utrka u Hrvatskoj u sklopu ovog svjetskog prvenstva.

Više o WRC-u na https://rally-croatia.com/hr/
 Događanja
Maja Trstenjak
3. ožujka 2024.

Udruga BEST Zagreb poziva na AI BattleGround

BEST Zagreb u suradnji s partnerima otvorio je prijave za osmi po redu AI BattleGround - najveće natjecanje u umjetnoj inteligenciji koje studenti organiziraju za studente.

Ove godine AIBG će se održati 22. i 23. ožujka 2023. Natjecanje traje 24 sata, a sudionici će imati 20 sati za programiranje i treniranje umjetne inteligencije. Po završetku programiranja, kreirani botovi međusobno će se boriti sve dok najinteligentniji ne pobijedi.
 Događanja
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Studenti osvojili srebrne medalje na izložbi inovacija IPITEX 2024 Bangkok, Thailand

Od 2.-6. veljače 2024. u Bangkoku, Thailand održana je izložba inovacija International Intellectual Property, Invention, Innovation and Technology Exposition IPITEx 2024 na kojoj je sudjelovalo više od 1000 inovatora iz 24 zemalja svijeta.

Na ovoj izložbi naši studenti LOVRO ZORIČIĆ i ANTE IVANKOVIĆ osvojili su vrijedne nagrade.

Lovro Zoričić osvojio je SREBRNU medalju Međunarodnog ocjenjivačkog suda i medalju WIIPA (Svjetska organizacija udruga inovatora) za rad 'Pneumatic robotic arm with a flexible gripper'.

Ante Ivanković osvojio je SREBRNU medalju i specijalnu nagradu WIIPA za rad 'Pneumatic manipulator for obstacle avoidance on conveyor belt'.

Mentor radova je prof. dr. sc. Željko Šitum.

Čestitamo!
 Novosti
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

Održano prvo izdanje događaja FSB JOBS

Događaj FSB JOBS - NASTAVI KARIJERU NA FAKULTETU po prvi put je održan 27. veljače 2024. ciljem s predstavljanja prilika za zapošljavanje na katedrama, laboratorijima i projektima FSB-a studentima i alumnima.

Događanje je sufinancirala Europska unija kroz Horizon Europe projekt Initiate Project, koji koordinira FSB.
 Novosti
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Javna tribina: Rotorcraft Flight Testing and Evaluation

Pozivamo vas na javnu tribinu Zavoda za zrakoplovno inženjerstvo "Rotorcraft Flight Testing and Evaluation" gosta predavača Dr.-Ing. Tim Mehling iz Airbusa, suradnika na Institute for Rotorcraft and Vertical Flight, Technical University Munich koje će se održati u petak 8. ožujka 2024. u 12h u Sveučilišnom nastavnom centru AGG FSB, Ulica Grada Gospića 1 (Tekstilpromet), A prizemlje, Velika vijećnica (prostorija L4B).

Predavanje je namijenjeno studentima, ali je otvoreno za sve zainteresirane.
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Poziv na FEMME STEM 2024

Hej, fantastične žene STEM-a!
 
Ostavite kalkulatore i uzmite pauzu od laboratorijskih mantila jer stiže FEMME STEM događaj koji će zapaliti vašu znatiželju i spojiti vas s nevjerojatnim ženama iz svijeta znanosti i tehnologije!

Znate li tko smo? Mi smo ekipa iz EUROAVIA  Zagreb, a.k.a. "nebeski geekovi", koji vole avione gotovo jednako kao i promicanje žena u STEM-u. Ovog 8. ožujka, na Dan žena, bacamo mikroskope i jednadžbe u zrak i posvećujemo poslijepodne upoznavanju s istaknutim damama iz STEM područja koje su rock zvijezde u svojim laboratorijima i uredima.

Ne propustite! Prijavite se brzinom svjetlosti (ili barem brzinom vašeg internetskog provider-a) klikom na link: https://forms.gle/DP6BY2EBG6Q33EZs5
 Događanja
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Proljetni trening o vodiku i gorivnim člancima

Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, organizira proljetni trening o vodiku i gorivnim člancima, te vas ovim putem pozivamo na sudjelovanje. Partner proljetnoga treninga je Siemens Energy d.o.o.

Trening će se održati 25. i 26.3.2024. godine u Zagrebu u hotelu Westin. Rok za prijavu je 18.3.2024. godine. Službeni jezik predavanja je engleski. 

Predavači (treneri) su priznati stručnjaci u području vodikovih tehnologija s dugogodišnjim iskustvom. Više informacija o treningu, iznosu kotizacije i načinu prijave možete pronaći putem poveznice: https://rh2ec.com/spring-training-2024/ 

Program je dostupan na poveznici gdje možete i upoznati predavače klikom na njihov CV: https://rh2ec.com/sthfc2024-programme/

Program se također nalazi u privitku.
 Događanja
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.

Virtualni informativni dan s temom "Radni program WIDERA-e za razdoblje 2023.-2025."

Europska komisija najavljuje virtualni informativni dan s temom "Radni program WIDERA-e za razdoblje 2023.-2025."
 Projekti i mobilnost
Jelena Pankretić
22. veljače 2024.

Online COST Info Day

U nastavku najava COST asocijacije o održavanju virtualnog središnjega informativnog dana.
 Projekti i mobilnost
Jelena Pankretić
21. veljače 2024.

Scientific and Technological Research Council of Türkiye (TÜBİTAK) raspisao je natječaj za internacionalne stipendije u dva prestižna programa

Scientific and Technological Research Council of Türkiye (TÜBİTAK) raspisao je natječaj za internacionalne stipendije u dva prestižna programa za koje su plakati u privitku.
 Projekti i mobilnost
Jelena Pankretić
21. veljače 2024.

DRUGI DIO natječaja za stipendiju za studentsku razmjenu u ak. god. 2024./2025

Objavljen je i drugi dio natječaja za studentske razmjene u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene za ak. god. 2024./2025., na poveznici:

https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-stipendiju-za-studentsku-razmjenu-u-ak-god-20242025-drugi-dio/
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
1. veljače 2024.

Natječaj za stipendiju za studentsku razmjenu u ak. god. 2024./2025

Sveučilište u Zagrebu objavljuje natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene.

Detalji natječaja dostupni su na mrežnim stranicama na poveznici: https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-stipendiju-za-studentsku-razmjenu-u-ak-god-20242025/.
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
31. siječnja 2024.

2. parcijalni rezultati, Erasmus+ praksa, 2. krug natječaja za 2023/24

Ovim putem javljamo da su objavljeni 2. parcijalni rezultati 2. kruga Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak. god. 2023/24.

Rezultati se odnose samo na prijave za koje je dokumentacija zaprimljena od 1.12. do 22.12.2023., i nalaze se na sljedećoj poveznici: https://www.unizg.hr/nc/vijest/article/202324-erasmus-praksa-2-parcijalni-rezultati-2-krug-natjecaja-1/.
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
30. siječnja 2024.

UNIC INVITATION: International Staff Week at Koç University, Turkey

Zadovoljstvo nam je podijeliti sa vama pozive UNIC partnerskog Sveučilišta Koç, na International Staff Week u periodu od 13. do 17. svibnja 2024. godine.   

International Staff Week obuhvaćati će tri različita programa, posebno osmišljena prema područjima interesa:

- OIP (Office of International Programs) International Staff Week & Study Abroad Fair
- Istanbul International Library Staff Week 2024: Digital, in every sense
- International Staff Week - Gender Equality in Academia: Innovative Aspects
 
Detaljnije informacije o svakom programu i obrasce za prijavu na njih možete naći na poveznicama više, 
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
22. siječnja 2024.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. - natječaji

U svrhu pružanja informacija o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (dalje: NPOO) uspostavljena je jedinstvena mrežna stranica Vlade Republike Hrvatske: https://planoporavka.gov.hr/.
Na ovom linku možete pratiti otvorene pozive.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
21. rujna 2022.

Nabavljena računalna i istraživačka oprema u vrijednosti 2.455.910,34 kn za potrebe projekta „Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica” KK.01.1.1.04.0092

Provedba projekta omogućila je nabavljanje računalne opreme u vrijednosti od 206.190,38 kn i opreme za istraživanja u vrijednosti od 2.249.719,96 kn što će izravno doprinijeti razvoju Strojarskog odjela Veleučilišta u Karlovcu te Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kroz jačanje njihovih tehničkih kapaciteta za provedbu znanstvenih istraživanja u području bespilotnih letjelica.

Istraživački tim u kojem sudjeluju stručnjaci s Veleučilišta u Karlovcu i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao svrhu projekta postavljaju istraživanje i razvoj multirotora u svrhu povećanja znanstvenih spoznaja i proširivanja komercijalne primjene letjelica.

U okviru projektnog elementa „Provedba primijenjenih istraživanja i simulacija“ ispitat će se ponašanja multirotora te provesti sinteza naprednih algoritama upravljanja temeljem izvedenih računalnih matematičkih modela i provedenih eksperimentalnih mjerenja. Simulacijama će se provjeriti stabilnost, robusnost i performanse leta za unaprjeđene algoritme upravljanja. Zatim će se konstruirati i izraditi eksperimentalne letjelice na koje će se implementirati algoritmi upravljanja te će se eksperimentalno ispitati performanse i mogućnost obavljanja zadataka s ciljem praktične primjene multirotora. Posljednja faza provedbe obuhvatit će implementaciju aktivnosti kojima je cilj daljnja komercijalizacija rezultata istraživanja te transfer znanja i tehnologije – putem 2 patentne prijave i osnivanjem spin off tvrtke koja će osigurati održivost rezultata projekta.

Navedene aktivnosti izravno će doprinijeti sljedećim ciljevima projekta:

1. Provedbom  znanstveno – istraživačkih aktivnosti unaprijedit će se postojeći sustavi koji koriste multirotorne bespilotne letjelice za misije nadzora, prikupljanja podataka, potrage i spašavanja, transporta i time proširiti efikasnost sustava i proširiti primjene letjelica;
2. Poboljšati kvalitetu suradnje među znanstvenim organizacijama u području znanstveno- istraživačkih projekata čiji se rezultati diseminiraju poslovnom sektoru; 
3. Stvoriti uvjete za komercijalizaciju znanstvenih istraživanja u tematskim prioritetnim područjima definiranim Strategijom pametne specijalizacije (S3).

U rad projektnog istraživačkog tima uključeno je 9 osoba – 5 osoba sa Veleučilišta u Karlovcu te 4 osobe sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Zagreb. U okviru projekta zaposlena su i 2 mlada znanstvenika istraživača na Veleučilištu u Karlovcu te 1 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje koji sudjeluju u svim projektnim aktivnostima – planiranje istraživanja, provedba istraživačkih aktivnosti te aktivnosti diseminacije i komercijalizacije.  Zaposlenici će po završetku projekta ostati raditi u institucijama Nositelja i Partnera, odnosno u novoosnovanoj spin off kompaniji. 

Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica je projekt koji Veleučilište u Karlovcu s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.344.230,79 kuna od čega bespovratna sredstava iznose 5.290.427,58 kuna (85%) dok sredstva prijavitelja i partnera iznose 958.017,80 kuna (15%).

Razdoblje provedbe projekta je 34 mjeseci, a provodi se na području Karlovačke županije i Grada Zagreba.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
11. ožujka 2022.

Projekt OLGA - Holistic Green Airport

Tim profesora s FSBa, u sastavu prof. Joško Deur (Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava), izv. prof. Marino Grozdek (Zavod za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku) i izv. prof. Goran Krajačić (Zavod za energetska postrojenja, energetiku i okoliš), uključio je FSB u Obzor 2020 projekt OLGA - Holistic Green Airport (ID: 101036871),  koji se provodi od 1. listopada 2021. u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb i još 55 partnerskih organizacija iz Hrvatske i Europe. Projekt traje 5 godina uz ukupnu vrijednost budžeta od € 34 006 426,75 od kojih EU sufinancira € 24 991 644,02.  FSB budžet u projektu iznosi  € 311 000 te je u potpunosti pokriven EU sredstvima.
Više informacija o projektu možete pronaću u privitku.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
9. studenog 2021.

Međunarodna konferencija | stipendije | Europski Forum Alpbach 17.-30.8.2024

Europski Forum Alpbach (EFA) dodjeljuje pune stipendije za sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji koja će se održati u Alpbachu u Austriji od 17. do 30. kolovoza 2024.
 
Četiri su glavne teme konferencije:
  • ekonomska suverenost Europe,
  • sigurnost Europe u multipolarnom svijetu,
  • jačanje demokracije i
  • borba protiv klimatskih promjena i očuvanje okoliša;
  • uz naglasak na tehnologiju i inovacije te snažnu kulturno-umjetničku komponentu programa.
Europski Forum Alpbach je platforma osnovana 1945. godine i okuplja angažirane mlade ljude i vodeće stručnjake iz poslovnog svijeta, politike i međunarodnih odnosa, akademske i znanstvene zajednice te civilnog društva iz cijelog svijeta s ciljem razvoja ideja za osnaživanje i demokratski razvoj Europe.

EFA Fondacija ove godine dodjeljuje oko 350 stipendija za mlade iz cijelog svijetaNatječaj za stipendije otvoren je od 5. do 28. ožujka, a prijaviti se mogu mladi u dobi od 18 do 30 godina, bez obzira na akademsku disciplinu. Akademsko obrazovanje preduvjet je za prijavu.

Puna stipendija pokriva troškove sudjelovanja u svim dijelovima programa, smještaja (14 noćenja s doručkom), lokalnog prijevoza (autobus, žičara), posjeta lokalnim turističkim atrakcijama i dnevni džeparac u iznosu od 20 eura. Ukupna vrijednost stipendije je 2.000 eura. Stipendija ne pokriva troškove prijevoza (npr. povratna karta vlakom iz Zagreba ~50 eura) i putnog osiguranja (~30 eura).

Za više informacija o Europskom Forumu Alpbach i natječaju za stipendije javiti se mailom na club.croatia@alpbach.network ili registrirajte za online Q&A (na engleskom jeziku):
06. ožujka u 17:30 – registracija
14. ožujka u 09:30 – registracija
18. ožujka u 17:30 – registracija
22. ožujka u 09:30 – registracija
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. ožujka 2024.

SATNICA - Ljetni semestar 2023/2024 - ver.2

Na poveznici možete pogledati satnicu koja će se primjenjivati od ponedjeljka 04.03.2024.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
1. ožujka 2024.

Natječaj za radno mjesto Administrativno-financijskog voditelja projekta INITIATE

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Administrativno-financijskog voditelja projekta, 1 izvršitelj/ica, na projektu „INITIATE - Supporting European R&I Through stakeholder collaboration and institutional reform“ u Centru za podršku i razvoj karijera studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Natječaj je objavljen 1. ožujka 2024. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 11. ožujka 2024. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
1. ožujka 2024.

Jelena Šklebar: Obrana konačne teme doktorskog rada

U ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 13:00 sati, na privremenoj lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u dvorani 7 BCC poslovnog centra, Koledovčina 1, III. održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Jelene Šklebar, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj pomoćne tehnologije za umjetnu inteligenciju na sinkrone suradničke aktivnosti računalom potpomognutoga konstruiranja / Influence of AI assistive technology on synchronous collaborative CAD activities“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Mario Štorga.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. veljače 2024.

Obavijest o izabranoj pristupnici za znanstveno-nastavno radno mjesto docentice

Temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 17. siječnja 2024. godine, i potvrde Matičnog odbora za  polja strojarstva, brodogradnje, tehnologije prometa i transporta, zrakoplovstva, raketne i svemirske tehnike od 31. siječnja 2024. godine, na znanstveno-nastavno radno mjesto docentice, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš na Katedri za turbostrojeve, zaposlena je pristupnica dr.sc. Tessa Uroić.

Natječaj za navedeno zapošljavanje objavljen je u javnim glasilima dana 24. studenoga 2023. godine.
 Natječaji
Matea Klanac
26. veljače 2024.

Obavijest o izabranim pristupnicima za znanstveno-nastavna, suradnička i stručna radna mjesta, temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 23. veljače 2024. godine

Temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 23. veljače 2024. godine, na znanstveno-nastavno radno mjesto docenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za strojarsku automatiku (rad na određeno vrijeme), izabran je pristupnik dr.sc. Juraj Benić; na suradničko radno mjesto asistentice za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za autonomne sustave i računalnu inteligenciju, odabrana je pristupnica Tara Knežević, mag. ing. mech; na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje brodogradnja, u Zavodu za zavarene konstrukcije na Katedri za zaštitu materijala, izabran je pristupnik Ivan Fatović, mag. ing. nav. arch.; na stručno radno mjesto višeg stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za tehnologiju na Katedri za alatne strojeve, izabran je pristupnik dr.sc. tech. Karlo Obrovac, dr. med.

Natječaj za navedena zapošljavanja objavljen je u javnim glasilima dana 24. studenoga 2023. godine (za znanstveno-nastavno radno mjesto docenta), te dana 22. prosinca 2023. godine (suradnička i stručno radno mjesto).
 Natječaji
Matea Klanac
26. veljače 2024.

Doris Beljan: Obrana konačne teme doktorskog rada

U ponedjeljak, 04. ožujka 2024. u 13:00 sati, na privremenoj lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u dvorani L1  Petrius poslovnog centra, Radnička cesta 177,  održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Doris Beljan, mag. ing. mech., pod naslovom „Dugoročno energetsko planiranje iskorištavanja i evakuacije pučinske energije vjetra / Long-term energy planning of utilization and evacuation of offshore wind energy“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Neven Duić.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
26. veljače 2024.

Josip Pasanec: Doktorski rad

Doktorski rad Josip Pasanec pod naslovom "Eksperimentalna analiza kondenzacije vodene pare u spiralnim cijevima uz prisutnost nekondenzirajućih plinova" (mentor Izv. prof. dr. sc. Nenad Ferdelji) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
26. veljače 2024.

Natječaj za izbor suradnika na FSB-u

Natječaj za izbor suradnika objavljen je 23. veljače 2024. godine u Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. ožujka 2024. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
23. veljače 2024.

Odluka o izvanrednom ispitnom roku

U privitku se nalazi odluka o izvanrednom isptinom roku koji će se održati 16. ožujka 2024.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
23. veljače 2024.

Boris Ćosić: Obrana konačne teme doktorskog rada

U ponedjeljak, 04. ožujka 2024. u 10:00 sati, na privremenoj lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u dvorani L1  Petrius poslovnog centra, Radnička cesta 177,  održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Borisa Ćosića, dipl. ing. strojarstva pod naslovom „Modeliranje utjecaja tržišnih instrumenata na dekarbonizaciju energetskih  sustava i ugljično intenzivne industrije / Modelling the impact of market-based instruments on the decarbonisation of the energy system and carbon-intensive industry“. Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Neven Duić.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. veljače 2024.

Zoran Tomić: Obrana doktorskog rada

Zoran Tomić, mag. ing. mech, branit će 27. ožujka 2024. u 11.00 sati na Sveučilištu u Zagrebu, na privremenoj lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u dvorani 7 BCC poslovnog centra, Koledovčina 1, III. kat doktorski rad pod naslovom „Numerical phase-field modelling and experimental validation of sintered steel fracture and fatigue behaviour (Numeričko modeliranje i eksperimentalna validacija lomnoga i zamornoga ponašanja sinteriranoga čelika primjenom teorije faznih polja)“.
 FSB Obavijesti
Damir Kačer
21. veljače 2024.

Poziv za prijave: Inženjerka godine

Drage inženjerke, pozivamo vas da sudjelujete u inicijativi "Inženjerka godine" i podržite raznolikost u STEM području! 

Iako je udio studentica na STEM studijima sve veći, još uvijek nedostaje žena u inženjerskim karijerama. Zašto? Rekli bismo, zbog nedostatka vidljivih uzora i nedovoljno prepoznate važnost inženjerskih doprinosa društvu u cjelini.

Cilj je inspirirati i potaknuti djevojke da se odluče za inženjerska zanimanja.  Kroz inicijativu "Inženjerka godine" deset inspirativnih priča će biti izabrano, a čak četiri žirija u kojima će sjediti i učenice srednjih škola će odabrati "najbolju" inženjerku koja će biti lice ovogodišnje generacije inženjerki! 

Inženjerke, bile u akademiji ili industriji, pridružite nam se vašom registracijom do 4. ožujka 2024 i podržite ovu važnu inicijativu! Prijavite se ovdje: https://inzenjerka-godine.hr/hr/o-projektu 
 Karijere
Maja Trstenjak
1. ožujka 2024.

CRTA traži suradnike na projektu

Postanite dio projekta FSB-a u području neinvazivne registracije pacijenata za robotsku neurokirurgiju. Projekt se odvija u okviru Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), te tražimo kandidate iz područja robotike, računalnih znanosti, mehatronike, strojnog vida, matematičkih metoda i programiranja. Nudimo istraživačke radne pozicije uz sljedeće pogodnosti:

·       Financiran doktorat

·       Međunarodne specijalizirane doktorske škole u trajanju do 10 dana,

·       Međunarodna istraživačka iskustva na vanjskim institucijama, od 30 do 90 dana

·       Mogućnost objavljivanja i prezentiranja radova na međunarodnim konferencijama

Zainteresirani? Za više informacija posjetite https://crta-robotics.com i kontaktirajte voditelja projekta, doc. dr. sc. Filipa Šuligoja putem e-maila: filip.suligoj@fsb.unizg.hr.

Raspisivanje više natječaja odvijat će se tijekom sljedećih šest mjeseci
 Karijere
Maja Trstenjak
29. veljače 2024.

Natječaji za stipendije francuske vlade

Objavljeni su natječaji za stipendije francuske vlade koji su namijenjeni hrvatskim studentima diplomskih i poslijediplomskih studija svih znanstvenih disciplina, za kraće ili duže boravke u Francuskoj.

Sve koji žele dobiti dodatne informacije o stipendijama i mogućnostima studiranja u Francuskoj pozvani su na Dan otvorenih vrata Espace Campus France Croatie u utorak 5. ožujka 2024 od 12 do 18 h u Medijateku Francuskog instituta (Preradovićeva 5).
 Karijere
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.

Projekt FSB-a i BMW-a predstavljen u Münchenu

Na okupljanju Hrvata u Münchenu, Vladi Republike Hrvatske kratko je predstavljen projekt FSB-a i BMW-a. Tom prilikom izjave su dali gospodin Dr. Daniel Tomić, predsjednik uprave Tomić Grupe, te gospodin Ivan Rumenović, voditelj kooperacijeskog projekta između BMW-a i FSB-a.

Suradnju na razvoju računalnih modela i modela umjetne inteligencije koji će se koristiti za predikciju proizvodnje prototipnih baterijskih ćelija na FSB-u od studenog 2023. vodi doc. dr. sc. Marko Švaco sa svojim timom u laboratorijima CRTA-e.

Prilog s događaja možete pogledati na POVEZNICI (1:05-3:48).
 Iz medija
Maja Trstenjak
2. ožujka 2024.

Zanimanjima budućnosti do zelene tranzicije: Studij FER-a i FSB-a kao primjer dobre prakse

Najvažnija odrednica budućnosti prijelaz je na održivo, niskougljično gospodarenje energijom, kroz tranziciju prema čistoj i obnovljivoj energetici, a ambiciozni ciljevi trebaju biti podržani takvim aktivnostima i stručnjacima koji će ih provesti. Ključne su to poruke s radionice Zelena tranzicija - stručnjaci za velike izazove, koja se održala 26. veljače 2024. godine na FER-u, u suradnji dva vodeća hrvatska tehnička fakulteta – FER-a i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu. Nastavnici ovih fakulteta su na top listi svjetskih znanstvenika te s hrvatskom industrijom već godinama obrazuju stručnjake u području energetike.

Saznajte više na pozveznicama:
https://www.fer.unizg.hr/novosti?@=2zhkv#news_94045

https://www.vidi.hr/Non-Tech/Hrvatska/FER-i-FSB-Radionica-Zelena-tranzicija
 Iz medija
Maja Trstenjak
28. veljače 2024.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica