Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

JAKO MI SE SVIĐAJU ODGOVORI:
(za 10. i 17. prosinca 2003.)
J. Gašparinčić, M. Hoić, V. Latin, D. Matešić.
SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
M. Banović (2x), M. Brblić, Ž. Burec, I. Crnković, Z. Galešić, J. Gašparinčić, M. Gorenec, E. Hiti, B. Hmura, M. Hoić, T. Jarak, K. Kantoci, J. Komarec, J. Leder, M. Novinc, P. Pilato, S. Strukan, M. Tomić, M. Valjak, D. Vargek, D. Žalac, J. Župan.
OPĆI ODGOVORI:
  1. Vrlo ste visoko ocijenili gosta, dipl. ing. Vladimira Ferdeljija, predsjednika Uprave “Elektro-kontakta”. Ujedno i dobitnika nagrade Menadžer godine u kategoriji velikih poduzeća za 2003. Posebno ste istaknuli njegov pozitivni stav. Zato me vaša visoka ocjena gosta raduje. Tvornica “Elektro-Kontakt” proizvodi elektro-materijal poput raznih utičnica, utikača, grijala za elektro-štednjake (tu su najjači u svijetu) itd.
  2. Svaki dipl. ing. strojarstva može raditi praktički na svim poslovima u brodogradnji i zrakoplovstvu, osim možda u konstrukciji. No to ne znači da ne može to nadoknaditi.
  3. Elektro-tehnički otpad su štednjaci, mlinčeki za kavu i sl. a u elektronički otpad ubrajaju se TV, računala i mobilni telefoni.
  4. Mirabel V je građena od polimernih kompozita. Mislim da su upotrijebljena ugljikova vlakna.
  5. Diplomirani inženjeri brodogradnje imaju budućnost.
  6. Hrvatska je proizvodila djelomično podmornice već 1902. a i sada je izgradila jednu.
  7. Pitanje ekskurzija. Nažalost ne može se organizirati masovne posjete tvornicama, pa ni brodogradilištima. U okviru preradbe polimera ide se među ostalim u “Elektro-kontakt”.
  8. Pitajte “zelene” kako nastaje struja iz utičnice. Ne žele ugljen, ne žele naftu (tankere). Pristaju li se voziti tačkama, umjesto zrakoplovima. Jer i brod treba ugljen i naftu. Imam odgovor ali neki kažu da su dovoljno odrasli da im ne trebaju moji komentari.
  9. Suvremena kultura možda bi mogla bez plastike ali bi bila puno drugačija, trošila više energije, prostora za pohranu ostataka itd.
  10. Osobno, nemam dojam da se puno zarađuje na gradnji brodova. Ali ako je i lipa plus, ispalti se. Ni u automobilskoj industriji zarade nisu visoke. Ali jesu u farmaceutici.
  11. Jedna velika suvremena tema je odnos religije i gospodarstva. Smatra se da postoji signifikantno različit pristup radu protestanata i katolika (M. Weber pred gotovo 100 godina).
  12. Postoji velika razlika između proizvodnog stroja i računala. Računalo može u proizvodnom stroju preuzeti ulogu čovjeka, a to je vođenje procesa. Ali ne može proizvoditi, kao ni robot.
  13. Pri reprodukciji TV filmova kvalitetnija oprema potencira nedostatke.
  14. Video-filmovi s W. Goldberg i N. Cole su s Grammy-ja 1992.
  15. Ovaj predmet se nije prije predavao.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica