Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
7. siječnja 2004.
I. Mikolčević.
SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
S. Banjanin, Ž. Čejvanović, D. Dušek, M. Gorenec, N. Hitzthaler, M. Hoić, T. Jarak, P. Josipović, K. Kantoci, J. Komarec, Z. Koren, D. Kreković, I. Pavičić, I. Puntarić, A. Rinkovec, T. Sertić, D. Strsoglavec, F. Strsoglavec, J. Šodan, I. Špoljarić, M. Ujdur, M. Vlašić, D. Žalac. U posjetu Tehničkom muzeju žele ići: Branko Cujzek, Srećko Herceg, Iva Hrgovan, Darko Ivančavić, Mario Krajinović, Viktor Ložar, Ivan Marković, Davor Martinko, Luka Mudronja, Magdalena Novinc, Marija Plavotić, Davor Prosenečki, Antonio Stjepanović, Matko Tanfara, Marko Tonec. Tko ne će doći, mora se odjaviti.
OPĆI ODGOVORI
  1. Najviše pitanja i komentara bilo je zbog Nat King Cole i Natalie Cole. Skladbe se izvode bez obzira je li skladatelj živ ili mrtav. Objavljivanje umrlih izvođača je normalno i to treba jako cijeniti. To nam omogućuje da čujemo dostignuća iz prošlih vremena. Istodobno pjevanje na više mjesta i spajanje u jednu skladbu je u redu kao što je to bilo na Zimskoj olimpijadi u Naganu 1998. Tada su zahvaljujući razvoju tehnike istodobno pjevali zborovi iz Australije, Europe, Južne Afrike, Kine, SAD i Japana. Međutim ono što je sporno jeste da živa osoba zbog popularnosti mrtve, snima duet s njom i šalje mrtvoj osobi i poljubac. To je za mene neetično. CD se zove Unforgettable with love Nathalie Cole i dobila je 7 Grammyja 1992. Ista je priča s pokušajem oživljavanja mrtvih glumaca da snimaju sada sa živima. Drago mi je da su to neki od vas osudili. Neki su shvatili i poruku W. Goldberg i B. McFerrina.
  2. Terminologija omogućuje precizno izražavanje. Postoji 50 ili možda i 70 miksera. Mikser se hrvatski zove miješalica. Prema tome ono što vi znate kao mikser je samo jedna od njih. U I. i R. Čatić: “Englesko-hrvatskom rječniku polimerstva” ima engleskih osam vrsta komešalica. Ono što se upotrebljava u kućanstvu može biti s jednim miješalom i engleski se zove mixer ili agitator = komešalica. Ako ima dva miješala (komešala) onda je to intermeshing paddle mixer - komešalica s međusobno zahvaćenim komešalima. Inače neki su jako dobro uočili značenje te riječi pa su rekli da su slabo odgovarali zbog komešanja lijevo ili desno. Drago mi je da je veći broj podupro nastojanja za terminološkim raščišćavanjem.
  3. Drago mi je da su nekolicina izrazi zadovoljstvo što je u predavanje uključena i poezija u funkciji tumačenja tehnički pojmova.
  4. Rasprava o pritisku i tlaku. Tlak je N/m2 ili bar, a pritisak (skraćenica od pritisna sila) ima jedinicu N. To nije uobičajeno na FSB-u, ali su se tako dogovorili fizičari i mjeritelji još 1974.
  5. Još jednom o referatima. Sve teme koje su na neki način povezane s ovim kolegijem su dopuštene. Piše se na listovima A4 formata na jednoj stranici, u pravilu računalom.
  6. Postoje objašnjena za pukotinu i napuklinu npr. u Velikom Aniću. Međutim zbog dobrog primjera stavio sam na mrežu članak: “Filter nije isto što i filtar, a napuklina još nije pukotina.” Primjer se odnosi zašto su 2002. obustavljeni letovi s US Shuttle.
  7. Bit će pokazan rad mnogih strojeva na Fakultetu.
  8. Sviđao vam se kirurški alat iz 17. stoljeća. Veći broj je shvatio povezanost medicine i tehnike, osobito na području kirurgije.
  9. O problemima tehničke etike imate na našem jeziku tekstove u dvije knjige: \"Filozofija i tehnika\" i \"Tehnika, temelj kulture\".
  10. O obradbi i rezanju vodenim mlazom pogledati na WEB-u pod water jet cutting ili water jet machining.
  11. Cijevi, pa i gumene, prave se prvenstveno ekstrudiranjem ili istiskivanjem, a ne injekcijskim prešanjem.
  12. Teško je kazati kada se nešto počelo proizvoditi, pa tako i plastični i gumeni dijelovi. Zna se da su se prvi gumeni proizvodi načinjeni pred kojih 3 800 godina u Srednjoj Americi. Smatra se da je puno toga načinjeno već u 19. stoljeću. Prva sintetska plastika, fenol-formaldehid (\"bakelit\") još nije stara 100 godina. Brzi razvoj je započeo oko 1950. kada je proizvedeno milijun tona plastike. Danas je to već više od 200 milijuna tona, plastike, umjetnih vlakana i gumenih dijelova. Nema točnih podataka ali procjenjujem da se kaučukove smjese i plastika prerađuju u Hrvatskoj od 20-tih godina 20. stoljeća.
  13. Kompjuteraši ne moraju proizvoditi nove informacije same po sebi, ako to nije konstruiranje. Oni su zaduženi za obradbu informacija. Novinari stvaraju nove informacije (komentatorsko novinarstvo) ali ih i prenose.
  14. Postoje predmeti ratne tehnike na FSB-u, ali ne stignem baš o svemu pričati.
  15. Znali su izvoditi neke operacije liječnici na mozgu i prije 20. stoljeća.
  16. Ne postoji posebno zvanje koje bi se bavilo izradbom opreme za medicinu. Rade ju dipl. ing. elektrotehnike, elektronike, računarstva i strojarstva. A pri izboru i pravljenju materijala pomažu im kemijski inženjeri.
  17. Nema dobrih knjiga o terminologiji u smislu da jedna govori samo dobro. Ali o tome kako stvarati terminologiju možete pročitati u knjizi dr. sc. Milice Mihaljević: “Terminološki priručnik”, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1998.
  18. Drveni kalupi upotrebljavaju se pri toplom oblikovanju plastičnih poluproizvoda.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica